Alungată de fiu, trăieşte într-o casă fără lumină şi căldură

Caz cutremurător în satul Socu din Comuna Bărbăteşti, unde o bătrână trăieşte într-o casă părăsită, fără curent electric şi fără căldură. Maria Popescu a fost alungată din casa în care a muncit o viaţă chiar de fiul său cu ajutorul unui executor judecătoresc. Asta se întâmpla acum patru ani, iar de atunci bătrâna se chinuieşte şi speră să-şi recupereze la un moment dat casa şi să-şi petreacă acolo ultimele clipe din viaţă. Sătenii din Socu ştiu povestea şi  nu pot face altceva decât să o compătimească pe tanti Maria şi să o susţină în instanţă.

De patru ani de zile viaţa bătrânei s-a transformat într-un adevărat calvar atunci când a fost alungată din casă de propriul fiu. După ce a stat pe la rude s-a mutat într-o casă părăsită, cu o vechime de peste 100 de ani, primită de la un localnic de care tanti Maria a avut grijă. „Copilul meu m-a alungat de acasă. M-a scos în drum cu executorul judecătoresc din casa la care am muncit o viaţă-ntreagă. Am stat un timp pe la sora mea, apoi mi-a dat casa aceasta un profesor de care eu am avut grijă şapte ani de zile. Este o casă părăsită, veche de 100 de ani. Stau aici pentru că nu am unde şi sper ca într-o bună zi să-mi recuperez casa pe care am făcut-o”, a spus tanti Maria.

Tremură de frig

Deşi are un acoperiş deasupra capului, viaţa bătrânei este una chinuită. Trăieşte fără curent electric şi fără căldură. Are un aragaz pe care îl mai aprinde să mai dezmorţească pereţii reci ai casei, dar care nu o ajută prea mult. ”Casa este veche. Nu are curent electric şi nici sobă ca să mă încălzesc. Am un aragaz şi îi mai dau drumul seara puţin şi apoi închid că imi este frică să nu ia casa foc de la căldură, că este din lemne şi în pod am pus fân să nu iese căldura.  Eu dorm îmbrăcată şi mă bag sub plapumă. Luminez până adorm cu o lanternă, nu aprind lumânare. Şi aşa dorm, cu frica-n sân, că este casa plină de şoareci”.

Vecinii îi cunosc povestea

Sătenii din Socu ştiu povestea bătrânei pe care o compătimesc şi-l judecă pe fiul acesteia. „Este cutremurător ce se întâmplă cu săraca femeie. A muncit din greu toată viaţa ca să facă şi ea o casă. Dormea sub cerul liber în fân până a terminat-o şi acum copilul ei să o dea afară din casă. Nu este posibil aşa ceva. Ăsta nu se numeşte copil. Stă săraca la 72 de ani prin tribunale să se milogească pentru casa ei. Viaţa asta e ei nu mai este viaţă. Să stai într-o casă părăsită, fără curent şi căldură este groaznic. Şi-a băgat şi ea acolo un pat şi nişte haine”, povestesc vecinii.

Sătenii o susţin

Localnicii nu pot să o ajute în niciun fel, decât să o susţină în instanţă în demersurile pe care le face să-şi recupereze casa: „Noi nu prea avem cu ce să o ajutăm, doar să o susţinem şi să o încurajăm ca să-şi îndeplinească visul, să se întoarcă în casa ei”.

Tanti Maria se roagă să treacă şi de această iarnă, pentru că există riscul ca locuinţa să cedeze şi aşteaptă sărbătorile cu lacrimi în ochi. „Aşteaptă sărbătorile cu lacrimi şi ochi şi cu sufletul trist. Mă rog să mă mai ţină casa şi iarna asta, pentru că a început să cadă tencuiala. Sper să nu fie o iarnă grea să cadă casa peste mine”.

Vizualizări: 145

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: