Dispută pentru ursul Baloo din Straja

Turiştii din Gorj care vor merge la iarnă la schi la Straja s-ar putea să nu mai aibă ocazia să-l vadă acolo pe faimosul urs Baloo, crescut de salvamontişti şi cabanieri, după ce l-au salvat de pe munte, unde era rănit. O asociaţie de protecţie a animalelor îl vrea pe acesta mutat la Zărneşti, în jurul bietului animal stârnindu-se o controversă care implică şi nişte studenţi americani, care, după ce l-au văzut, cred că acesta ar trebui să rămână în locul în care a trăit până acum.

Cei care vor să vadă unul dintre cele mai mari specimene de urs din Europa crescut în captivitate îl pot întâlni în Straja, dar pentru a apuca să-l mai privească măcar odată nu ar trebui să se grăbească foarte tare pentru că drumul este plin de gropi şi riscă să îşi strice maşina. Baloo nu pleacă deocamdată din ţarcul său, dar nici nu se ştie cât ar mai putea fi lăsat aici, după ce cei de la asociaţia „Milioane de prieteni” l-au văzut „torturat” de copii care l-au sărbătorit în vară şi i-au oferit bucăţi din tortul făcut special pentru el. Ursul a fost aniversat aşa în fiecare an, din 2000 încoace, după ce a fost salvat de pe munte, unde, pui fiind, a fost descoperit rănit în stare gravă. Cei care l-au salvat l-au adoptat ca pe un copil de-al lor şi, astfel, Baloo a devenit „de-al casei”, având toate şansele să devina mascota staţiunii.

Aici i-a fost amenajat un ţarc de vreo 2500 mp, în condiţiile în care normele europene prevăd o suprafaţă de minim 800 mp. „Are trei secţiuni aici, respectiv, bucătăria, unde îi dăm să mănânce, bârlogul, unde doarme cât vrea, şi piscina, unde îşi face baie când pofteşte. Îi dăm la masă mai ales fructe, niciodată carne crudă. Bea săptămânal zeci de litri de lapte, are miere de albină la dispoziţie, are certificat medical, şi de aceea, per ansamblu, considerăm că îndeplineşte condiţiile pentru a-l declara un urs fericit, de care toată staţiunea este mândră”, spune şeful salvamontiştilor din Straja, George Resiga.

Bucuria turiştilor

Turiştii care sunt clienţi vechi ai staţiunii sunt obişnuiţi cu Baloo şi nu ratează nicio ocazie pentru a veni şi a vedea ce face. Grupuri-grupuri, tineri şi bătrâni, oamenii vin şi vorbesc cu ursul la fel ca şi cu un cabanier. „Noi îl ştiam când era puiuţ, numai ce îl aduseseră. Nu mai fusesem aici de vreo 15 ani, cred, sau aproximativ, şi ne bucurăm nespus să îl revedem acum. Este un ditamai ursul, pare a fi foarte bine şi cred că toţi cei care îl cunosc şi-ar dori ca el să rămână aici”, spune Maria Toma, o turistă cu accent de Moldova. Soţul ei crede că ar mai trebui îmbunătăţite condiţiile, mai ales că Baloo este prezentat ca fiind printre cei mai mari urşi crescuţi în captivitate în Europa. „Sunt de acord că poate fi printre cei mai mari urşi în acest moment, dar condiţiile de aici lasă totuşi de dorit, după mine. Vin după ani de zile în care am locuit în străinătate şi ceea ce văd aici e departe de standardele de acolo, dar, de fapt, aşa e toată ţara”, spune şi Ionuţ Toma.

Tabla ruginită care delimitează „casa” lui Baloo de turişti lasă impresia că ursul ar avea nevoie de condiţii mai bune, dar cei care îl îngrijesc spun că, pe fond, animalul este mai mult decât foarte bine îngrijit, mai ales că îl adoră cu toţii. Pe acest fundal o asociaţie din Braşov cere ca ursul să fie mutat la Zărneşti, acolo unde există spaţii special amenajate pentru creşterea în captivitate a acestei specii. Cabanierii sunt însă convinşi că însă că Baloo nu s-ar putea adapta la noi condiţii, iar dacă ar face-o în câteva luni i s-ar pierde urma…pentru că ar putea fi „transferat” în străinătate contra unor sume frumuşele.

Subiecte de desene

Disputa stârnită de mutarea lui Baloo l-a inspirat şi pe un student la design din Valea Jiului în lucrarea pe care o avea de făcut la facultate. Acesta a realizat o serie de benzi desenate cu povestea ursului rănit salvat de pe munte, Ionuţ Tufan fiind interesat şi de realizarea unui filmuleţ de desene animate, pentru care însă are nevoie de mulţi bani. În sprijinul său şi pentru rămânerea lui Baloo au venit la sfârşitul săptămânii trecute şi un grup de studenţi americani, implicaţi printr-o fundaţie într-o serie de proiecte derulate în Valea Jiului. „Dacă aici a crescut şi aici e habitatul lui, credem că aici ar trebui să trăiască în continuare. Are o vârstă, e deja trecut de maturitate, probabil nu s-ar adapta în alt loc. Faptul că este foarte bine dezvoltat şi arată foarte bine e o dovadă că e îngrijit cum trebuie şi aici”, a spus unul dintre americanii care au venit să vadă şi ursul, dar şi povestea animată concepută de studentul Ionuţ Tufan.

Vizualizări: 251

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: