Amână școala, să nu piardă puncte în alegeri

Guvernul caută soluții pentru ca școala să nu înceapă pe 14 septembrie, ci la începutul lui octombrie, imediat după alegerile locale. De câteva săptămâni este evident că guvernul nu a pregătit așa cum trebuie începerea școlii. Două săptămâni de bulibășeală, câte ar fi până la alegeri, ar putea crea mari probleme autorităților și ar însemna puncte pierdute în alegeri. Dacă peste asta s-ar suprapune și un val de îmbolnăviri, lucrurile ar fi și mai grave.

Guvernul nu este pregătit nici pentru școala clasică, nici pentru cea online. Cu puține zile înainte de 14 septembrie, părinții nu știu dacă să îi pregătească pe copii de școală și cum.

Pe surse, părinții copiilor din Târgu Jiu au aflat că vor merge la școală doar elevii până în clasa a IV-a, cei de a VIII-a și cei de a XII-a. Diriginții încearcă să țină legătura cu părinții, dar singurul mesaj clar este că vor avea mai multe informații după 7-8 septembrie.

România se confruntă oficial cu pandemia de coronavirus de mai bine de o jumătate de an. În acest timp, elevii și profesorii nu au primit tablete sau laptopturi, pentru învățământul online. Nici lecțiile nu au fost adaptate, nici programa școlară nu a rămas mai puțin stufoasă. Vor să scurteze cursurile la 30 de minute, dar fără să scoată din materie.

Profesorii nu știu cum pot preda în același timp și elevilor din clasă, și celor care îi urmăresc online.

Doar în școlile din mediul rural sunt soluții pentru a se păstra distanța, pentru că sunt puțini copii. La oraș, nu sunt soluții.

Puține primării au bani să le asigure măști de protecție profesorilor și elevilor, iar guvernul a spus clar că nu poate.

Este clar că elevii nu vor putea sta cu masca pe față ore în șir, că nu o facem nici noi, adulții, dar guvernul nu produce soluții alternative.

Școlile din România nu sunt pregătite să le ofere siguranță copiilor și profesorilor, așa cum s-a văzut că nu au fost pregătite nici școlile din Franța sau Germania. Doar că la noi se suprapune totul cu alegerile, așa că interesul guvernului ar fi să amâne totul cu două-trei săptămâni. Incompetența ministrului de la Educație, Anisie, este atât de evidentă, încât o remaniere a acestuia ar fi de bun simț, măcar în al 12-lea ceas.

​Premierul Ludovic Orban a admis că au existat discuții pe scenariul organizării cursurilor online de la 14 septembrie, iar revenirea în clase să se facă de la 1 octombrie, însă nu s-a luat o decizie în acest sens, rămânând în vigoare, deocamdată, deciziile luate până acum.

Vizualizări: 2,566

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: