Amantlâcul de la Grivco

Pe viaţă şi pe moarte pare lupta acerbă dusă de Antonescu şi Geoană împotriva lui Băsescu.  Din nefericire pentru noi lupta este dusă pe vieţile noastre, ale celor care ne uităm şi ne mirăm de intransigenţa noului concubinaj politic şi nu înţelegem de ce trebuie să crăpăm toţi ca să fie primarul de la Sibiu premier de două luni! La prima vedere cei doi par a fi pe cai mari, amantlâcul lor atrăgându-l şi pe Bela pe post de ţiitor de lumânare. Dacă primii doi au până la un punct motivaţia tentantă de a face pe dracu în patru şi a ajunge pe orice căi la Cotroceni, nu înţelegeam de ce s-a băgat şi Marko Bela, care în mod normal nu ar avea loc nici pe trotuarul de la Cotroceni care devine din ce în ce mai aglomerat.

Ieri m-am prins! La înscrierea în cursa oficială pentru preşedinte, candidatul ungur, Kelemen Hunor, a comis-o în sensul că a anunţat de pe acum, ca să ne fie clar la toţi, că va trebui modificată Constituţia şi în special articolul 1. Acesta se  referă la faptul că România este stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil. Candidatul crede că România nu mai este demult un stat naţional având în vedere că aici trăiesc, după părerea lui, 1,5 milioane de maghiari. Hunor nu şi-a dus ideea până la capăt ca să vedem şi noi ce fel de stat îşi doreşte, dar putem să ne dăm cu părerea că domnia sa vrea un stat federal? Un stat multinaţional? Un fel de Statele Unite ale României sau Uniunea Republicilor Socialiste Româneşti? Asemenea declaraţii spuse în momentul când te pregăteşti să candidezi la cea mai înaltă funcţie în statul pe care nu-l mai vrei naţional sunt, e drept, sinucigaşe, dar la câte şanse de reuşită are Hunor nu prea-i pasă.

Ideea maghiară nu e nouă deloc, pentru că în februarie anul acesta Marko Bela a mai adus vorba de acest lucru, lăsând să se înţeleagă că-l sprijină şi preşedintele ungar care a făcut şi el declaraţii şocante, în sensul că ţara sa va continua să susţină aspiraţiile etnicilor maghiari. Având în vedere că ciorba se încălzeşte tocmai acum, nu pot să nu mă întreb de ce s-a lipit Bela de Antonescu şi Geoană? Nu cumva coaliţia de la Grivco, aşa cum o numeşte Băsescu, i-a promis că-i face hatârul şi-i schimbă Constituţia aşa cum o doreşte? Încet, încet, interesele amantlâcului de la Grivco, că de alianţă nu poate fi vorba din moment ce n-au semnat nici un document, ies la suprafaţă.

Antonescu declara ieri că România ar trebui să nominalizeze mai mulţi candidaţi pentru comisarul european, numindu-i ca potriviţi pe Tăriceanu, Petre Roman sau Adrian Severin. Cred că Tăriceanu ar fi cel mai potrivit pentru că pe timpul mandatului său agricultura a urcat pe noi culmi ale dezastrului! Geoană susţine sus şi tare că nu-i mai trebuie ministerul de interne, oferit de premierul desemnat Croitoru şi pentru care a ieşit de la guvernare şi ne-a aruncat pe toţi în cazanul cu smoală. Nu vrea nici guvern de tehnocraţi, nu vrea nici de uniune naţională, nu vrea nici guvern politic, nu vrea decât să-l vadă pe Băsescu  afară din Cotroceni după care, în  cunoscuta-i tradiţie, să le-o tragă la toţi, inclusiv primarului de la Sibiu, care joacă acum pe tuşă! Johannis părea un tip destupat la minte! Chiar nu înţelege ce-i fac?

Vizualizări: 111

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: