Amendă cât 60 de pensii, pentru că şi-a săpat groapa

Că legile sunt proaste în România ştim cu toţii. Că oamenii care aplică legea sunt uneori lipsiţi de suflet, este dureros. Un bătrân de 80 de ani, din Săuleşti - Gorj, a tocmit trei oameni din sat să îi facă groapa în cimitir. Oricine stă la ţară ştie că acolo te mai ajuţi cu un vecin, căruia îi dai nişte bani pentru o zi de muncă.

Unul din fostele guverne a considerat la un moment dat că economia neagră este aici, la ţară, acolo unde oamenii mai muncesc cu ziua pentru o bucată de pâine. Aşa că a dat o ordonanţă prin care a impus ca zilierii să fie declaraţi la primărie şi să se plătească pentru ei taxe. Patronii de firme mai declară astfel de zilieri, dar nu şi oamenii care iau câte un vecin la săpat porumbul sau la legat via. Nici nu găseşti zilieri pe care să îi declari la primărie, pentru că mulţi dintre ei sunt oameni care pentru 30-50 de lei primiţi pentru o zi de muncă îşi pierd ajutorul social, ceea ce nu le convine.

O altă lege dată de guvernanţi pentru a stopa economia neagră a fost referitoare la amenzile date pentru munca la negru. 20.000 de lei pentru fiecare salariat găsit fără forme legale de muncă.

Cumulate, aceste legi au dus la situaţia absurdă de la Săuleşti. Un om de 80 de ani a tocmit trei vecini să îi sape groapa în cimitir şi să facă un mic cavou. Nişte binevoitori l-au reclamat, aşa că poliţiştii şi inspectorii de muncă au descins în cimitir şi i-au ars o amendă de 60.000 de lei.

Oameni buni, oare nu aţi auzit că, în afară de litera legii, există şi spiritul legii? Chiar nu mai sunteţi oameni? Cum să daţi 60.000 de lei amendă unui bătrân de 80 de ani care îşi sapă groapa, pregătindu-se pentru trecerea într-o lume mai bună? V-aţi gândit că, dacă o avea o mie de lei pensie, asta înseamnă pensia lui pe 60 de luni, adică pe cinci ani?

Nu vreau să aud că asta-i legea. Da, legile sunt proaste în România. Da, statul e croit greşit. Dar asta nu trebuie să ne facă neoameni. Funcţionarii statului nu sunt maşini, nu sunt roboţi, sunt oameni dotaţi cu inteligenţă, cu bun simţ, cu suflet.

Din păcate, oamenii de rând nu mai au încredere în nimic, pentru că politicienii dau legi prin care ei să scape orice ar face, iar pe amărâţii care nu fac mare lucru îi pune la zid. Dacă avem vreun politician responsabil în ţara asta, sper să îl văd că dă o lege prin care această realitate a satului românesc să nu mai fie ilegală, acest ajutor plătit acordat între vecini sau micul troc în care unii dau brânză pe ouă, iar statul ar vrea să încaseze TVA.

Vizualizări: 1,907

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: