Alianţa achitaţilor contra penalului

Ludovic Orban, preşedintele PNL - achitat. Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele ALDE - achitat. Victor Ponta, preşedintele Pro România - achitat. Chiar o să rămână Dragnea singurul preşedinte de partid penal?

Victor Ponta, după achitare, pare să fie vârful de lance al unui nou asalt asupra lui Liviu Dragnea. Au mai fost câteva asalturi în ultimii doi ani, dar cumva Dragnea a supravieţuit, având partidul alături de el şi atunci când a luat decizii şocante, cum ar fi moţiune de cenzură împotriva propriului guvern.

Un nou asalt la Liviu Dragnea este în curs. Pro România ia parlamentari la bucată din PSD, făcând patru racolări în câteva zile. ALDE are o listă întreagă de parlamentari de la PSD cu care a negociat, dar aşteaptă un pretext pentru a deschide uşile. Orban îl atacă pe Dragnea via Dăncilă, cu acea plângere penală pentru înaltă trădare, care va duce la liderul PSD. Preşedintele Iohannis, la rândul lui, apare aproape seară de seară cu câte o declaraţie care schimbă agenda televiziunilor. Nu în ultimul rând, procesul lui Dragnea se apropie de final şi nu multă lume pariază pe o nouă achitare.

Ponta lansează zi de zi mesaje care să destabilizeze PSD. Spune că este o nemulţumire uriaşă în partid, că guvernarea actuală este „slabă, proastă, nepregătită, neprofesionistă”, în fiecare zi dând motive „adversarilor să râdă de Dăncilă şi suporterilor - să se ruşineze de ea”. Că Dăncilă e demnă de milă. Că ar fi momentul ca ALDE să plece din alianţa de la guvernare. Ponta nu a fost niciodată de capul lui în politică, el când lansează astfel de mesaje joacă după un scenariu scris de alţii, care trebuie să ducă undeva. Sigur că astăzi este extrem de puţin probabilă ruperea alianţei PSD-ALDE, la fel de puţin probabilă o reîntoarcere a lui Ponta pe cai mari în PSD. Şi totuşi... Îmi aduc aminte când s-a auzit prima oară că Ponta va candida la şefia PSD. Pe pesedişti îi umfla râsul. În două săptămâni, informaţia a prins greutate şi peste alte două săptămâni, după multe manevre de culise, cu sprijinul cuplului Băsescu-Udrea, al naşilor Maior şi Oprea, Ponta a devenit şeful PSD. Aşa că nu ar fi prima dată când glumele de astăzi devin realităţile de mâine.

Tăriceanu vrea să fie candidat cu şanse la alegerile prezidenţiale. El ştie că Iohannis va fi unul dintre cei intraţi în al doilea tur de scrutin. Tăriceanu vrea să fie al doilea şi pentru asta trebuie să scape de candidatul PSD şi, dacă nu va fi candidatul alianţei PSD-ALDE, ar putea fi tentat să fie candidatul celor plecaţi din PSD, adică al Pro România - ALDE. Ponta a spus clar că nu va candida în 2019, aşa că pentru o susţinere viitoare la funcţia de prim-ministru ar putea intra într-un astfel de scenariu. Un scenariu care depinde de cât de puternică este legătura dintre Dragnea şi PSD.

Vizualizări: 769

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: