Procurori cu carnet de partid. Ce riscă PSD!

Pas cu pas, PSD reuşeşte să captureze toate instituţiile statului. Curtea Constituţională, unde teoretic sunt personaje apolitice, a decis că ministrul Justiţiei este cel care poate decide cine conduce parchetele din România, preşedintele României fiind doar un figurant care semnează decretele de revocare.

Acţiunile PSD sunt riscante pentru acest partid, chiar și într-o ţară părăsită de milioane de români. PSD conduce deja aproape toate instituţiile din România. În nicio instituţie nu te poţi angaja fără suport politic, iar asta generează un grad mare de frustrare în societate. PSD va adopta în curând şi Codul Administrativ, care îi va permite să numească directorii pe criterii strict politice. Vom vedea tot felul de mediocri obedienţi în funcţii, mult mai mulţi decât sunt deja.

PSD pare să fi uitat lecţia pe care electoratul i-a dat-o lui Adrian Năstase, via Băsescu. Partidul lui Năstase controla tot şi nici în cele mai negre vise nu credea că, având toate instituţiile în mână, ar putea pierde alegerile. Ţineţi minte cum era atunci? Cum Garda Financiară controla firmele în baza listelor primite de la partid? Cum un procuror care ancheta fiul unui prefect a fost determinat să se sinucidă? Cum toţi banii publici stăteau în pixul baronilor locali? Ei bine, Adrian Năstase a depăşit atunci o limită a suportabilităţii, iar alegătorii i-au servit o lecţie pe care nu o va uita vreodată.

PSD-ul lui Dragnea riscă să atingă acest prag al suportabilităţii românilor, dacă va captura toate instituţiile statului şi mai ales dacă le va folosi pentru a controla votul românilor. Şi nu mai are mult până acolo.

Revenind la numirea şi revocarea şefilor de Parchete, cazul Kovesi ne arată cât de neclare sunt legile în România, câte lacune are Constituţia. Logica elementară ne spune că preşedintele României nu poate fi obligat de un ministru să semneze un decret. Curtea Constituţională zice că poate. Aşa o fi şi rămâne de văzut care va fi următoarea mutare a lui Iohannis. Dacă este obligat să o revoce pe Kovesi, poate că ar fi mai potrivit ca aceasta să demisioneze, pentru a nu-l pune într-o situaţie delicată.

Dincolo de asta însă, România funcţionează anapoda, din ce în ce mai anapoda, iar faptul că mulţi dintre cei care ne conduc sunt mediocri sau submediocri ne distruge pe fiecare dintre noi. Pentru că marea problemă a României nu este că PSD vrea să controleze justiţia, ci că judecătorilor şi procurorilor o să le placă asta.

Vizualizări: 1,234

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: