Amendă pentru munca la negru

Un angajator cu sediul social în comuna Drăguțești, care activează în domeniul comerțului cu amănuntul în magazine nespecializate, cu vânzare predominantă de produse alimentare, băuturi și tutun, a fost sancționat cu suma de 20.000 de lei de către ITM Gorj. Motivul sancțiunii a fost folosirea în activitate a unei persoane pentru care angajatorul nu încheiase în prealabil un contract individual de muncă.

Incidentul a fost descoperit în timpul unui control efectuat de inspectorii de muncă, care au verificat legalitatea angajărilor în diversele firme din zonă. Conform legislației românești, fiecare angajat trebuie să aibă încheiat un contract individual de muncă înainte de a începe activitatea într-o companie. Acest document stabilește drepturile și obligațiile atât ale angajatorului, cât și ale angajatului și este esențial pentru protejarea ambelor părți.

.
 

Inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Gorj, au efectuat în perioada 25-29 septembrie 2023 un număr de 63 controale care au vizat atât domeniul relațiilor de muncă, cât și domeniul securității și sănătății în muncă. Au fost aplicate 29 sancțiuni contravenționale în valoare de 147.000 lei, dintre care 20.000 lei pentru nerespectarea legislației în vigoare privind munca nedeclarată. Pentru neconformitățile constatate în urma controalelor, inspectorii de muncă au dispus 127 măsuri obligatorii în vederea intrării în legalitate.

Vizualizări: 1,127

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: