Ana are mere, dar piața e închisă

Omul fără învăţătură e ca pământul fără ploaie. Cred că nu a plouat de mult timp la guvern, pentru că altfel nu-mi pot explica multe dintre deciziile luate acolo. Dacă Orban și Iohannis vor să piardă PNL alegerile, ar fi mai simplu să ne spună.

Închiderea școlilor și simularea unui învățămând online sunt niște greșeli uriașe, nu doar din punct de vedere electoral. Efectul asupra copiilor va fi greu de surmontat. Primarii luaseră măsuri, școlile erau relativ sigure în privința sănătății copiilor și profesorilor. Dacă ar mai fi fost și un program de testare periodică, măcar pentru profesori, era chiar bine. Panicat de numărul mare de infectări cu noul coronavirus, guvernul a decis să treacă toate școlile în online. În Gorj sunt localități în care nu a fost niciun caz de Covid-19 în ultimele săptămâni și totuși școlile sunt închise. Avem școli, mai ales în mediul rural, în care numărul de copii este atât de mic, încât distanțarea nu ar fi fost o problemă.

Cei mai mici dintre elevi ar fi trebuit până acum să învețe să scrie “Ana are mere”. Cum ar putea un învățător să îi explice unui copil la telefon cum să țină stiloul în mână, cum să facă litera A? Cum să nu găsești soluții pentru ca măcar elevii din clasele mici să meargă la școală? Chiar și cei mari puteau merge măcar două zile pe săptămână la școală, pentru cursurile care nu pot fi predate online. România are cel mai slab ministru al Educației din ultimii 30 de ani, în cel mai dificil context posibil. Dar acea Anisie nu este singură în guvern, cum de ceilalți nu reacționează? Că nemulțumirea publică este uriașă, nu cred că guvernanții nu o văd.

În București s-au închis școlile cu o lună înainte de a fi închise cele din toată țară, iar numărul cazurilor de Covid-19 s-a dublat. Măcar cu ochii pe cifre, Orban și-ar putea da seama că ia decizii greșite. Dacă ar mai ține cont și de faptul că în spatele cifrelor sunt suferințele a milioane de familii, poate chiar ar încerca să fie uman, nu doar politician.

Închiderea piețelor a fost o enormitate și mai mare. Văd la televizor cum piețarii București și-au mutat tarabele pe trotuar sau chiar într-o parcare de pe acoperișul vechii piețe. Văd oameni care urcă sute de metri pe o rampă ca să ajungă la tarabă. Niște imagini din filmele cu proști, pentru că așa ne pun ăștia să ne comportăm.

Numărul deceselor Covid a trecut de 200 în 24 de ore. De zile bune, creșterea este accelerată, nu știm unde vom ajunge. De fapt, cam știm, dar parcă ne este și frică să spunem.

Nu ne rămâne decât să ne luăm fiecare dintre noi măsuri, pentru că președintele Iohannis ne-a arătat că ar sacrifica orice pentru ca partidul lui să câștige alegerile pe 6 decembrie.

Vizualizări: 2,263

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: