Deja mor oameni care nu au loc la aparate

Toate paturile de la Terapie Intensivă, destinate pacienților Covid, sunt ocupate în județul Gorj. La fel și în țară. Cum se eliberează un pat, în sensul că moare un pacient, cum este ocupat de un altul. Se dau telefoane între spitale, toată lumea caută paturi de Terapie Intensivă.

Și suntem la patru mii de infectări pe zi, dar estimările sunt că vom trece de șapte mii cât de curând, dar că vom ajunge și la zece mii.

Vedem acum ceea ce bănuiam cu toții, că spitalele nu sunt pregătite. De ce? Ce au făcut guvernanții zece luni? Riscul ca România să ajungă aici era unul mare de la început, dar iată că guvernul nu a pregătit sistemul sanitar.

În schimb, ne pregătim de alegeri. Le vor cei de la PNL și președintele Iohannis. În câteva zile vor fi depuse candidaturile și se va intra în linie dreaptă. Azi nu ar fi prea târziu să le amâne, dar dacă decizia va fi luată peste trei săptămâni, după tipărirea buletinelor de vot și la nu știu câte mii de infectări zilnice, cei care nu au luat măsuri la timp vor răspunde.

Cred că ne-am convins cu toții că masca nu oprește virusul. Nici spălatul pe mâini. Ajută, este adevărat, dar oamenii relaționează între ei.

În prima lună de școală, în Gorj s-au infectat treizeci de profesori. Asta din ce s-a testat, că realitatea nu o știe nimeni. În primele zile vorbeam de un caz pe zi, apoi de două, acum avem câte trei profesori infectați pe zi. Și statisticile arată că virusul se răspândește cel mai mult la serviciu și în căminele de bătrâni.

Trendul este ascendent și guvernanții au obligația să impună măsuri care să oprească valul. Nu îmi doresc să stăm în case, nici să se închidă restaurantele. Dar, dacă asta va fi măsura, trebuie respectată. Problema este că măsurile sunt ca și inexistente. Văd ceva mai mulți polițiști pe străzi, mai mulți copii trimiși să învețe de acasă și cam atât. Cifrele arată că nu este suficient.

Pe de altă parte, problema principală nu constă în restricții, ci în faptul că nu au fost făcute investițiile necesare în spitale, în faptul că nu au fot formați medici și asistenți pentru terapie intensivă. În faptul că stocurile de medicamente sunt cam mici, iar probabil curând vom afla și că se cam termină echipamentele de protecție.

Bine că facem alegeri, afișe, buletine de vot și toate cele. Înțeleg că PNL se teme că mai scade două-trei procente până în primăvară, dar chiar contează atât de mult?

Vizualizări: 4,447

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: