Fiți responsabili, amânați alegerile!

Este greu de înțeles încrâncenarea celor de la PNL, care vor cu orice preț alegeri parlamentare pe 6 decembrie. Spitalele încep să crape de atâtea cazuri noi de Covid-19. Am avut zile cu 3.500 de cazuri, vom avea în curând 5.000 de cazuri în 24 de ore, poate chiar în această săptămână, iar până la alegeri am putea ajunge la zece mii de infectări pe zi.

Președintele Iohannis nu vede niciun motiv pentru a amâna alegerile și asta pentru că se uită doar la trendul descendent al PNL și tendința de creștere a altor partide. Până la urmă este firesc, orice partid s-ar afla astăzi la guvernare ar pierde puncte, dar nu ăsta este graficul la care trebuie să se uite Iohannis. El este președintele României, nu al PNL. Și chiar al PNL dacă ar fi, niciun partid nu este mai important decât viața oamenilor.

Oricum abia am ieșit din niște alegeri foarte prost organizate, cred că și pentru oameni este prea devreme să-i audă iar pe politicieni spunând: votați-ne!

Normal ar fi să fim lăsați să ne tragem sufletul, că nu e nicio tragedie dacă avem alegeri în martie. Numai bine, trece si sezonul gripal, poate intră și pandemia pe un trend descendent.

Dacă PNL și Iohannis se încăpățânează să forțeze alegerile pe 6 decembrie, s-ar putea să primească lovitura decisivă chiar de la coronavirus.

Am urmărit zilele astea zeci de declarații făcute la televizor de liberali și useriști, care susțin că nu sunt dovezi că alegerile locale au condus la explodarea numărului de infectări. Contează? Important este că oamenii se îmbolnăvesc și că toată lumea ar trebui să își concentreze eforturile pentru limitarea pandemiei, dar și pentru tratarea celor care au nevoie.

România are prea puține spitale, prea puține paturi la Terapie Intensivă, prea puțini medici. Cel puțin în privința lipsei de echipamente medicale, vina este a guvernului, care în nouă luni nu a fost capabil să achiziționeze tot ceea ce este necesar. Iar vina asta o vom vedea cu toții la adevărata ei dimensiune atunci când vom avea mii de români care au nevoie să fie asistați de aparate de ventilație și doar o mie care au loc la Terapie Intensivă.

Sunt țări care au mers pe imunizarea în masă, poate nu este o soluție rea, dar nu la noi, pentru că nu avem spitale pregătite pentru asta. Ai noștri știu una și bună, spălați-vă pe mâini, purtați mască, stați în casă. Oameni buni, nu putem ține copiii cu anii în casă, nu îi putem priva de dreptul de a merge la școală, nu le putem lua bucuria de a se juca. Este pandemie, dar eforturi trebuie să facem toți, nu unii să stăm în case și alții să facă din asta o afacere.

Guvernul PNL ar putea să înțeleagă măcar în al 12-lea ceas că trebuie să investească mult, mult mai mult în sănătate, nu în pietruiri de drumuri aducătoare de o mână de voturi. Și atunci când situația devine explozivă din punct de vedere al numărului de infectări, trebuie luate măsuri. Iar amânarea alegerilor cu trei luni este una dintre ele.

Vizualizări: 2,635

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: