ANAF se bagă în banii primăriilor

Înţelegerile pe care Guvernul le-a făcut cu Fondul Monetar internaţional ar putea aduce Agenţia Naţională de Administrare Fiscală în postura de a colecta ea direct banii din impozitele pe proprietate, după care, în baza unor criterii necunoscute deocamdată şi a unor condiţii la fel de neştiute, ar urma să redistribuie fondurile către bugetele locale. Ideea nu e văzută cu ochi buni de către edilii principalelor oraşe din judeţ, respectiv a celor două municipii, Târgu Jiu şi Motru, care se tem că bugetele vor fi şi mai sărace.

Edilul din Târgu Jiu, Florin Cârciumaru, care este şi preşedinte al PSD Gorj, a rămas uimit când a aflat despre această intenţie, reacţionând la fel ca şi colegul său de partid de la Motru, Dorin Hanu, ambii întrebând „şi primăriile cu ce mai rămân?”. „Nu ştiu exact despre ce este vorba, dar dacă ANAF-ul preia şi colectarea impozitelor pe proprietate, primăriile ce surse de venit vor mai avea. Sunt comune în judeţ care din asta trăiesc şi o duc destul de greu. Nu au nici un agent economic pe raza lor de activitate şi, deci, nu au nicio altă sursă de venit, nu ştiu ce ar putea face ei într-o asemenea situaţie”, afirmă Florin Cârciumaru.

La rândul său, Dorin Hanu a precizat că impozitele pe proprietate sunt o sursă importantă pentru Primăria Motru, trecerea acestora la ANAF lăsând un gol mare în bugetul municipiului. „Mă gândesc că vor avea alte soluţii pentru a completa veniturile la bugetul local, că cel puţin 20% din bugetul nostru era asigurat din această sursă. Noi cu ce mai asigurăm cheltuielile curente, cofinanţările la proiecte? Mai rămânem cu impozitul pe salarii? Doar cu atât?”, a întrebat, retoric, primarul din Motru.

Vizualizări: 182

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: