Cea mai vârstnică poştăriţă şi-a strigat drepturile în faţa Prefecturii

Peste 200 de poştaşi din Gorj, Olt şi Vâlcea au protestat vineri în Piaţa Prefecturii împotriva măsurilor de austeritate impuse de Compania Naţională Poşta Română. Timp de două ore, în intervalul 9.00-11.00, aceştia şi-au strigat nemulţumirile dotaţi cu fluiere, tobe şi pancarte. Poştaşii s-au plâns de condiţiile grele de muncă, de reducerile salariale şi disponibilizările cu care sunt ameninţaţi. Pe pancartele purtate de aceştia au fost scrise mesaje precum: „Nu călcaţi pe salariile noastre, tundeţi-le pe ale voastre!”, „Ne-aţi promis că o să muncim, ne forţaţi să murim!”, „Nica nu uita, poşta nu-i a ta!”. Printre nemulţumiţi se afla şi Elena Crăciun, ce mai veche poştăriţă.

Sute de poştaşi din Oltenia au ieşit vineri în Piaţa Prefecturii pentru a protesta împotriva condiţiilor grele de muncă. Salariaţii Poştei Române sunt ameninţaţi cu disponibilizări, reduceri de salarii, zile libere neplătite. Oamenii nu îşi mai pot lua nici măcar concediu pentru că nu are cine să îi înlocuiască, din cauza lipsei de personal. „Principalele nemulţumiri sunt legate de condiţiile grele de muncă, de ameninţările Companiei Naţionale Poşta Română cum că o să recurgă la reduceri de personal. De asemenea, normele de muncă sunt puse sub ameninţarea Companiei Poşta Română. Ne-au atenţionat că începând cu 1 septembrie 2012 se aplică normarea la oficiile poştale urbane, norme imense stabilite de forul nostru de conducere, iar personalul excedentar de la ghişee o să fie disponibilizat”, spune Liliana Popescu, preşedintele Sindicatului Lucrătorilor Poştali din România, filiala Gorj. Angajaţii s-u plâns că nu li se pun la dispoziţie nici măcar materialele necesare pentru a-şi desfăşura în bune condiţii munca, astfel încât sunt nevoiţi să scoată bani din buzunar. „Nu avem imprimante. Ne-am săturat şi trebuie să înţeleagă Compania că dăm din salariile noastre de mizerie pentru imprimante. A uitat conducerea noastră că trebuie să ne asigure formularistica necesară la ghişeu, iar pentru aceste lucruri trebuie să scoatem bani din buzunar deşi salariile sunt foarte mici”, mai adaugă liderul de sindicat Liliana Popescu.

Reduceri în mediul rural

Poştaşii din mediul rural, care trebuie să străbată zilnic zeci de kilometri, sunt ameninţaţi cu reducerea normelor de muncă. „În mediul rural avem avertizarea că de la 1 septembrie normele de muncă se înjumătăţesc. Managementul Companiei Poşta Română uită că deja un factor poştal are de străbătut cel puţin 20 de kilometri într-un singur sens şi că este greu să te plimbi la această distanţă, cu atât mai mult să şi prestezi activitate de distribuire şi încasare de facturi”, afirmă Liliana Popescu. Unii dintre angajaţii Poştei Române a susţinut că nici prin aceste proteste nu li se vor îmbunătăţi condiţiile de muncă deoarece compania va intra în insolvenţă. „Sunt salarii foarte mici. Un poştaş este plătit şi cu salariul minim pe economie. Nu cred că o să rezolvăm ceva cu aceste proteste. Aşa a fost întotdeauna. Ne temem pentru soarta locurilor de muncă şi cred că Poşta Română va intra în insolvenţă”, spune Mirel Chilea, şofer.

Cea mai vârstnică poştăriţă, prezentă la protest

La protestul din Piaţa Prefecturii a fost prezentă şi cea mai vârstnică poştăriţă din municipiul Târgu Jiu, care s-a plâns că dacă i se va reduce sporul de fidelitate şi de vechime nu va mai avea cu ce să îşi hrănească copii. Salariul de încadrare al celei mai vechi poştăriţe este de 1100 lei „Lucrez în sistem de 30 de ani, sunt cel mai vechi poştaş din Târgu Jiu, am şapte copii şi mi-ar părea rău ca acum, la această vârstă, să rămân fără serviciu sau cu jumătate de salariu, cu reducerea tichetelor de masă. Am vrea contracte noi, am i doi copii poştaşi care mi-au urmat sfatul. Este o instituţie serioasă despre care nimeni nu ar fi crezut că o să ajungă aşa, am muncit cu drag şi cred că jumătate din Târgu Jiu mă cunoaşte pentru că am lucrat în toate sectoarele”, spune Elena Crăciun, care a trecut de 50 de ani.

AVERTIZARE

Chiar dacă aici numărul poştaşilor prezenţi vineri la protest a fost mai mic decât cel anunţat iniţial, nemulţumirea este generală. „Dacă nu vor rezolva nimic aici în prima decadă a lunii septembrie vom fi prezenţi la Bucureşti şi vom protesta în faţa sediului Companiei Poşta Română”, avertizează sindicalistul Liliana Popescu, Delegaţia Poştei Române a fost primită de prefectul judeţului, Claudiu Teodorescu, care a transmis ministerului de resort nemulţumirile salariaţilor.

Vizualizări: 257

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: