Analiză Jilţ Nord: Excavatoarele stau, costurile cresc!

O analiză făcută de un economist de la CE Oltenia, lider de sindicat la Sindicatul Salariaţilor din CE Oltenia, Bogdan Bejenaru, arată că deşi nu lucrează toate excavatoarele de la Jilţ Nord, costurile cresc deoarece conducerea confirmă utilajele prestatorilor. Au crescut şi costurile cu transportul salariaţilor.

Preşedintele executiv al sindicatului, Bogdan Bejenaru, crede că directorii de la Jilţ Dumitru Dragu şi Viorel Vulpe ar trebui demişi din funcţie. El a analizat câteva rezultatele economice de la Jilţ Nord, concluzia fiind că deşi excavatoarele stau costurile sunt mai mari. Acesta spune că din datele obţinute rezultă că producţia de steril şi cărbune a fost mai mică anul acesta, dar costurile au fost mai mari. „Dacă anul trecut la o producţie medie lunară de 1.074.750 mc, unitatea Jilţ Nord înregistra o cheltuială medie lunară de 300.686,98 lei cu utilaje terasiere, anul acesta la o producţie medie lunară de 916.285,71 mc, unitatea înregistrează o cheltuială medie lunară de 358.363,29 lei. Deci, la o scădere cu aproximativ 15% a masei miniere, înregistrăm o creştere a cheltuielilor cu utilaje terasiere cu 19%. Deci excavatoarele sunt oprite, mai funcţionează 2 din 6, iar conducerea confirmă în continuare utilajele auxiliare ale prestatorilor, adică firmele de casă ale PSD Gorj“, susţine Bejenaru.

Sindicalistul mai spune că acelaşi lucru se întâmplă şi la transport. „Anul trecut la o producţie medie lunară de 1.074.750,00 mc, Jilţ Nord înregistra o cheltuială medie lunară cu transport marfă de 87.695,04 lei, anul acesta avem o producţie medie lunară de 916.285,71 mc, dar înregistrăm o cheltuiala medie lunara cu transportul marfa de 109.753,86 lei. Deci, din nou avem o scădere a producţiei cu 15%, dar înregistrăm un jaf la Jilţ, sub atenta supraveghere a şefilor din SDM şi nu numai. Şi în aceste condiţii conducerea spune că nu are bani de exproprieri, nu are bani sa majoreze cu 100 de lei adaosul lunar la salariu“, mai spune Bejenaru. În sistem circulă informaţia că firma de transport Dogerik Trans are legături cu directorul Daniel Antonie, însă acest lucru nu a fost dovedit până acum.

SOLICITARE

„Cer conducerii CE Oltenia să oprească jaful de la Jilţ Nord, dar şi schimbarea conducerii, cât nu-i prea târziu. De asemenea, Sindicatul Salariaţilor din CE Oltenia cere instituţiilor statului să se autosesizeze, în special Curtea de Conturi, deoarece Complexul Energetic Oltenia pierde foarte mulţi bani in zona Jilţ“, a mai spus Bejenaru. Directorul Viorel Vulpe nu a putut fi contactat pentru un punct de vedere.

Vizualizări: 193

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: