FNME: Ciurel vrea să scape de contract pe spinarea salariaţilor

Liderii Federaţiei Naţionale Mine Energie (FNME) au reacţionat după ce s-a descoperit că CE Oltenia nu a încasat garanţia de bună execuţie de 780 de mii de euro din contractul de livrare de cărbune şi s-a mai ales şi cu două procese intentate de BVA Coal SRL. Dan Pîrvulescu şi Constantin Mitrescu susţin că acest contract, ce ar fi trebuit să fie o gură de oxigen pentru companie, a ajuns să fie motivul tăierilor cheltuielilor cu munca vie, dar şi concedierii a mii de oameni.

Contractul a fost încheiat în 2014 la un preţ de 58 de lei, deşi costul pe tona de cărbune la acel an era de 65 de lei. Prezentat ca fiind cel mai avantajos contract pentru societate, înţelegerea cu BVA Coal SRL s-a dovedit a fi păguboasă, spun liderii FNME. BVA a acţionat CEO în instanţă pentru că nu vrea să plătească garanţia de 780.000 de euro şi, mai mult, acuză compania de nerespectarea clauzelor contractuale, ceea ce ar însemna alţi bani.

Concedieri şi reduceri salariale

Sindicaliştii din minerit şi energie analizează contractul cu BVA Coal prin efectele avute asupra salariaţilor. Constantin Mitrescu, lider de sindicat în energie, declară că banii au fost pierduţi pentru că CEO a permis acest lucru. În contract se prevede scrisoare de garanţie bancară, dar CEO a făcut acte adiţionale la contract şi a înlocuit-o cu 8 bilete la ordin. „Vinovaţi pentru nerecuperarea banilor sunt cei din conducerea complexului pentru că au acceptat derularea contractului fătă acea garanţie care trebuia achitată. Acum sunt multe lucruri pe care nu le cunoaştem din cauza secretomaniei administraţiei, nu vedeţi că şi la datele economice ajungem foarte greu, darămite la aceste contracte. Se vede cu ochiul liber că acest contract este unul cu iz penal. În primul rând a fost făcut sub costul de producţie“, a declarat Mitrescu.

Liderul sindical a mai spus că cel mai mult de pierdut au avut angajaţii. „Din cauza acestui contract s-au pierdut drepturi salariale, administraţia a încercat să ajungă la un cost pe tona de cărbune sub costul din contract şi pentru asta a externalizat 1000 de oameni şi a concediat 2000, a redus din drepturile salariaţilor cu ajutorul sindicatelor create de Ciurel. Acest contract a afectat direct salariaţii. El a încercat să iasă din acest contract pe spinarea salariaţilor“, a mai spus acesta.

Complexul a refuzat propunerea BVA de a continua contractul pentru că, spune Mitrescu, ar fi crescut prejudiciul. „Dacă 64 de lei era costul pe tona brută, la granulaţia aia ajungea la 70-80 de lei, ori ei aveau în contract 58 de lei. El a crezut că încheie contractul şi iese Ponta preşedinte şi nu se mai ia nimeni de el“.

Dan Pîrvulescu, lider de sindicat în minerit, spune că de la acest contract se trag toate problemele salariaţilor. În bugetul pe 2015 complexul a prevăzut un cost de 50 de lei ceea ce a condus la reduceri masive. „Când tu ai posibilitatea să vinzi direct, dar aştepţi să se înfiinţeze o firmă de apartament spune multe. A tăiat în carne vie şi e posibil să se încadreze în contract, dar în costul mediu prognozat, acel 50 de lei, nu se va încadra. E absurd. 58 de lei cred că va fi, pentru că s-a tăiat masiv din cheltuiala cu munca vie. Dar dacă urmează o toamnă caldă, un decembrie blând, să fie apă şi vânt, atunci probabil că nu s-ar încadra nici în acel 58 de lei“, mai spune Dan Pîrvulescu. 

Vizualizări: 158

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: