Ancheta afacerilor lui Păun şi Voicu ajunge şi la Gorj?

Procurorii anticorupţie îi vor în spatele gratiilor pe doi dintre liderii marcanţi ai comunităţii rome din România, deputaţii Nicolae Păun şi Mădălin Voicu fiind acuzaţi de fapte extrem de grave. DNA a descoperit că aceştia au derulat proiecte cu finanţare europeană doar pe hârtie, dar în toată ţara, ceea ce face posibilă extinderea anchetei şi la Gorj, liderul de aici al etniei, Nelu Pavel, fiind ieri de negăsit pentru a exprima un punct de vedere.

Faptele pentru care procurorii DNA cer arestarea celor doi deputaţi au legătură cu un proiect pe care l-a derulat Asociaţia Partida Romilor „Pro Europa”, care îl are ca preşedinte la nivel naţional pe Nicolae Păun, iar la nivel judeţean pe Nelu Pavel, care este şi consilier judeţean ales pe listele PSD. Proiectul intitulat „Antreprenoriatul social, o şansă pentru comunităţile de romi” a fost derulat în toate judeţele României în perioada 2010 – 2013. Prin acest proiect iniţiatorii doreau să creeze 200 de noi locuri de muncă şi să implice în „iniţiative de antreprenoriat social” peste 3000 de romi, perioada menţionată de anchetatori fiind una în care Nelu Pavel şi alţi colaboratori de-ai săi din judeţ au promovat proiectul respectiv în comunităţile de romi din Gorj.

Anchetatorii susţin că grupul ţintă, format din 3296 de persoane provenite din grupuri vulnerabile, a fost realizat cu ajutorul unor formulare în care au fost înscrise date nereale despre participanţi, aceştia aflând de la procurori că au fost incluşi în proiectul respectiv. DNA spune că la momentul semnării contractului deputatul Păun a impus ca fiecare angajat din proiect să facă o donaţie de 5% din salariul său, în contul Partidei Romilor strângându-se în perioada 27.09.2010 – 19.12.2013 suma de 428.307,11 lei. În plus, costurile cu personalul angajat au fost supraevaluate şi au ajuns să reprezinte 77% din valoarea proiectului, în același timp la cursurile de pregătire ţinute la două hoteluri din Sinaia participând doar 163 de persoane din cele aproape 3300 din grupul ţintă.

„A rezultat că sumele acordate proiectului „Antreprenoriatul social, o șansă pentru comunităţile de romi” ca finanţare sunt neeligibile în integralitatea lor, astfel că s-a creat un prejudiciu în suma totală de 12.384.208,72 lei (10.892.425,43 lei reprezentând fonduri europene şi 1.491.783,29 lei de la bugetul de stat), având în vedere operaţiunile ilicite derulate de conducerea Asociației Partida Romilor și de către managementul proiectului”, arată DNA.

 Alt proiect, altă ţeapă

În aceeaşi perioadă de timp, Partida Romilor a derulat în toată ţara un alt proiect intitulat ”Acces pe piața muncii – O șansă pentru tine”, cu finanţare din fonduri europene. Grijulii cu propriii alegători dornici să muncească cinstit, Păun şi-a ales 9 judeţe în care să implementeze proiectul. „Obiectivul general al proiectului a constat în sprijin pentru integrarea socio-profesională și accesul la o calificare relevantă pe piața muncii pentru șomerii tineri, de lungă durată și persoane inactive, cu focalizare pe cei de etnie romă, din 9 județe ale țării (Alba, Bacău, Cluj, Constanța, Dolj, Galați, Gorj, Mureș și Vaslui). Programele de formare de care urmau a beneficia cei din grupul țintă au fost: lucrător în construcții, lucrător în izolații, zidar, pietrar, tencuitor, barman, bucătar, chelner, lucrător în comerț, frizer, manichiurist, pedichiurist. Au fost selectate peste 3.000 de persoane care au fost îndrumate să parcurgă programe de calificare profesională, respectiv tineri cu vârsta între 15-24 de ani, șomeri de lungă durată, șomeri tineri și persoane inactive”, arată DNA.

Procurorii au descoperit însă că unii dintre cursanți au venit la ore, alții ba, unii au primit bani, alții doar diploma, proiectul cu finanțare europeană fiind numai bun de anchetat. „A rezultat ca unii dintre participanți au urmat câteva ore de curs și la final au primit un certificat de absolvire, precum și sume de bani între 300 și 600 de lei, în timp ce alte persoane, deși s-au înscris la cursuri, nu au participat la niciun curs, dar au primit sume de bani între 300 și 600 de lei sau nu au primit deloc. (...) A fost creat un prejudiciu în sumă totală de 14.866.500 lei”, susține DNA. O parte din bani, aproape un milion de lei, au ajuns prin „donații” tot în conturile Partidei Romilor.

 Acuzații

Lista cu acuzațiile ce îi sunt aduse lui Nicolae Păun e lungă, dar una dintre cele mai importante constă în demersurile pe care acesta le-ar fi făcut la ANAF pentru ca beneficiarii sumelor primite prin cele două proiecte să nu fie impozitați de stat. „În vederea disimulării și ascunderii activității ilegale săvârșite în calitate de președinte al Asociației Partida Romilor „Pro Europa” în contextul deturnării fondurilor alocate de la bugetul de stat, începând cu luna ianuarie 2015, Păun Nicolae, folosindu-se de calitatea de deputat al Parlamentului României – Camera Deputaților, a făcut demersuri pentru promovarea unui proiect de lege privind anularea contribuției de asigurări sociale de sănătate pentru anumite categorii de persoane fizice. De asemenea, Păun Nicolae a făcut demersuri astfel încât ANAF să nu încaseze sumele aferente deciziilor de impunere emise către persoanele angajate în mod fictiv, în cadrul Partidei Romilor Pro Europa. Şeful ANAF a fost şi el pus sub acuzare în dosar.

Mădălin Voicu a fost în cursul zile la DNA și a aflat că are probleme penale după ce a încasat ilegal bani de la Păun. ”În perioada 2011-2015, în calitate de președinte al Asociației Partida Romilor Pro Europa, Păun Nicolae a plătit, lunar, sume de bani fixe în cuantum total de 217.300 lei, deputatului Mădălin Voicu și a asigurat un salariu unei persoane din familia acestuia acestuia (fără nicio contraprestație), în cadrul unuia din proiectele derulate de Asociația Partida Romilor. Aceste foloase au fost oferite pentru ca deputatul Mădălin Voicu să intervină la funcționari și demnitari, intervenții concretizate în contextul validării proiectelor cu finanțare europeană, în contextul promovării unui proiect de lege privind amnistia contribuției de asigurări de sănătate pentru anumite categorii de persoane fizice și în legătură cu neîncasarea, de către ANAF, a sumelor aferente deciziilor de impunere emise către persoanele angajate, în mod fictiv, în cadrul Partidei Romilor Pro Europa”, spune DNA.

Banii primiți de Voicu nu s-au regăsit în declarațiile de avere ale deputatului, ceea ce complică și mai mult lucrurile în cazul său.

 Nelu Pavel?

Miercuri, liderul local al Partidei Romilor, Nelu Pavel, a avut telefoanele mobile închise sau fără semnal, neputând fi contactat pentru a clarifica modul în care el s-a implicat în derularea la nivel județean a celor două proiecte. Tăcerea sa poate fi pusă însă și pe seama faptului că Păun și-a sfătuit toți colaboratorii să își țină gura în fața anchetatorilor. „În perioada octombrie 2015 - decembrie 2015, suspectul Păun Nicolae, aflându-se în posesia listelor cu martori citați de DNA, respectiv fiind încunoștințat despre aceste aspecte, a determinat mai multe persoane, prin corupere, în mod direct, sau prin intermediari, să nu dea declarații sau sa dea declarații mincinoase în fața organelor de urmărire penală cu privire la activitatea derulată în cadrul Asociației Partida Romilor Pro Europa, in contextul derulării celor două proiecte cu finanțare europeană menționate mai sus”, mai spune DNA.

Galerie foto


Vizualizări: 2,295

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: