Ancheta din cazul Caracal se extinde asupra familiei lui Dincă. Verificări în Italia și SUA

Procurorul-şef al DIICOT Felix Bănilă a susţinut o declaraţie de presă pe tema cazului Caracal. Bănilă a prezentat cronologia anchetei privind dispariţia Luizei Melencu şi a Alexandrei Măceşanu. Şeful DIICOT a mai anunţat că în 7 august a fost emis ordin european de anchetă către autorităţile din Italia, precum şi pentru constituirea unei comisii rogatorii cu SUA. În 9 august a fost impus sechestru pe trei imobile şi patru autovehicule aparţinând lui Gheorghe Dincă, bărbatul suspectat în acest caz, pentru recuperarea cheltuielilor.

”În vederea lămuririi cauzei sub toate aspectele şi a stabilirii întregului cerc de eventuail participanţi la comiterea faptelor confirmăm emiterea la data de 7 august 2019 a unui ordin european de anchetă de către autorităţile judiciare din Italia pentru obţinerea informaţiilor necesare precum şi dispunerea unei comisii rogatorii către autorităţile judiciare din Statele Unite ale Americii la data de 25 iunie 2019. Prin ordonanţa din data de 6 august 2019 s-a dispus comunicarea datelor cu privire la existenţa conturilor bancare, a datelor privind veniturile şi tranzacţiile imobiliare, a istoricului asociat administratorilor în cadrul societăţilor comerciale, conturile societăţilor comerciale astfel identificate şi datele REVISAL deţinute de către inculpat, de soţia sa, de cei trei fii şi de fiica acestora, de ginerele şi de nora lor”, a declarat şeful DIICOT.
 
El a mai anunţat că în data de 14 august 2019 s-a dispus indisponibilizarea celor patru autovehicule ale inculpatului, respectiv cel marca Renault Megane două marca Fiat şi unul marca Ford, iar la data de 19 august s-a dispus efectuarea unor activităţi care se impun pe teritoriul Italiei pentru identificarea bunurilor mobile şi imobile, precum şi a sumelor de bani provenite din activităţi ilicite ce pot face obiectul măsurii sechestrului asigurator şi a confiscării speciale şi extinse a stabilirii trasabilităţii acestora în scopul sechestrării şi sau valorificării.
 
”La aceeaşi dată s-a dispus şi instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra soldului contului deschis de inculpati la BRD şi asupra eventualelor sume de bani viitoare. în data de 29 august 2019 s-a dispus instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului cu privire la bunurile imobile şi mobile ale inculpatului, respectiv trei imobile situate în municipiul Caracal şi patru autovehicule, toate acestea în scopul asigurării recuperării cheltuielilor judiciare şi al acoperirii prejudiciilor cauzate prin comiterea infracţiunilor, dar şi sub aspectul faptului că unul dintre bunuri a fost folosit la comiterea faptelor, respectiv autoturismul Renault Megane”, a precizat Bănilă.
Declaraţia şefului DIICOT are loc după ce instituţia a anunţat luni, printr-un comunicat de presă, că Institutul Naţional de Medicină Legală ”Mina Minovici” a transmis DIICOT – Structura Centrală raportul de expertiză medico-legală prin examen ADN – expertiză genetică judiciară – în ceea ce priveşte victima minoră Alexandra Măceşanu.

”Din concluziile raportului de expertiză medico – legală rezultă faptul că, analiza genetică a probelor biologice de os, reprezentată de elemente dentare selectate din coletul cu fragmente osoase, găsite cu ocazia cercetării la faţa locului în cenuşa din butoiul metalic de la domiciliul inculpatului Dincă Gheorghe, a condus la evidenţierea unui profil ADN unic, aparţinând unei persoane de sex feminin. De asemenea, din raportul de expertiză medico – legală rezultă faptul că, persoana de sex feminin evidenţiată în urma analizelor genetice a probelor biologice de os este victima minoră M.A.M, cu o probabilitate de 99,93%”, se arăta în comunicatul DIICOT.

Ulterior, părinţilor Alexandrei Măceşanu li s-a solicitat să predea cartea de identitate a fetei, însă aceştia au refuzat, cerând să consulte conţinutul concluziilor raportului de expertiză genetică. Din acest motiv, ei s-au aflat joi la sediul central al DIICOT, pentru a vedea raportul. Ei refuză în continuare să predea documentul de identitate al fiicei lor şi vor o contraexpertiză medico-legală.

Vizualizări: 1,386

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: