Anchetă după explozia de la UM Sadu

Mai multe organe de anchetă fac verificări la Uzina Mecanică Sadu, pentru a afla cauzele exploziei în care şi-au pierdut viaţa două angajate, iar o altă persoană este grav rănită. Poliţişti, procurori, inspectori de protecţia muncii, corpul de control al Romarm, dar şi ministrul Economiei, Ion Ariton, au ajuns la locul deflagraţiei.

O explozie puternică, urmată de un incendiu de proporţii, a dus vineri la moartea a două angajate ale UM Sadu. Diana Andriţoiu de 42 de ani şi Mariana Pigui Mirulescu de 40 de ani au murit carbonizate, iar Constantin Dijmărescu, de 40 de ani, a ajuns la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Târgu Jiu cu arsuri de gradul II şi III pe o suprafaţă de 60% din corp. Alte trei persoane au ajuns la spital cu răni uşoare. Dijmărescu a fost dus cu un elicopter SMURD la spitalul de arşi din Bucureşti.

Directorul Uzinei Mecanice Sadu, Lorin Boian, a declarat că explozia de vineri s-a produs în magazia intermediară a secţiei de muniţie. În urma incendiului produs a ars toată pulberea din depozit, adică aproximativ 2 tone. Boian a spus că la ora 11.05 a avut loc o aprindere a pulberii la magazia intermediară a secţiei: „Noi transportăm pulbere de la un depozit central situat în interiorul uzinei la distanţa de un kilometru şi jumătate, cantităţi suficiente pentru lucrul de maxim două zile. În momentul descărcării pulberii din maşina respectivă în magazie a avut loc o aprindere a pulberii, două femei au fost prinse în interior şi au decedat prin carbonizare, iar dintre cei care erau în faţă şi ajutau, manipulau pulberea, doar o persoană a reuşit să sară în apă. Am înţeles că are arsuri pe spate. Mai erau şapte persoane acolo, nu au păţit nimic. Probabil s-a produs o explozie mecanică, nu ştiu exact, sunt posibile mai multe cauze de iniţiere a pulberii, temperatura pe care o degajă prin ardere este mare şi aceasta conduce la carbonizare imediată dacă te afli într-o incintă închisă", a spus Boian.

Din prima magazie, unde s-a produs explozia, focul s-a extins la toate cele şase magazii din depozit. Personalul a fost evacuat imediat, în patru cinci minute.

Dosar penal pentru ucidere din culpă

Procurorul Paul Costache de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu-Jiu a declarat că a fost deschis un dosar penal in rem pentru ucidere din culpă şi infracţiuni la legea muncii în cazul exploziei de la Uzina Mecanică Sadu. ”Suntem în faza actelor premergătoare, nu s-a putut stabili cu exactitate ce s-a întâmplat, urmează să stabilim pe parcursului cercetărilor”, a spus procurorul Paul Costache. Anchetatorii au ridicat mai multe probe pentru expertiza care va avea loc în acest caz. Polițiștii și criminaliștii au audiat mai mulți angajați ai Uzinei de armament Sadu.

Compensaţii băneşti

Familiile victimelor exploziei de la UM Sadu vor primi plăți compensatorii în valoare de aproximativ 20.000 de lei fiecare, conform prevederilor contractului colectiv de muncă.  Toţi cei trei angajaţi aveau copii minori.

Ministrul Economiei, Ioan Ariton, a fost la faţa locului şi a declarat că o comisie de anchetă analizează tragedia și, în funcție de concluzii, se vor dispune măsurile necesare. ”E regretabil ceea ce s-a întâmplat, pentru că mergea bine producţia. Au mai fost în noiembrie două accidente în urma cărora două femei au fost rănite. Comisia care azi a fost numită ne va aduce concluziile anchetei şi vom lua măsurile care se impun. Nu putem vorbi, trebuie să lăsăm procuratura, ITM-ul şi celelalte organisme să îşi facă treaba”, a afirmat ministrul Ion Ariton la plecarea de la UM Sadu.

Vizualizări: 144

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: