Andrei învaţă pe rupte pentru a scăpa de sărăcie

Are doar zece ani, dar este prea matur pentru vârsta lui. Andrei îşi doreşte multe de la viaţă şi probabil că visele i se vor împlini, pentru că învaţă foarte bine. Este crescut numai de tată, ştie ce înseamnă sărăcia, dar nu ar pleca pentru nimic de acasă. Are doi fraţi luaţi în centrele de plasament. El a scăpat pentru că nu era acasă când au venit cei de la Protecţia Copilului. Tatăl îşi vizitează copiii şi i-ar vrea pe toţi acasă, dar casa este prea dărăpănată pentru a i se permite să-şi reîntregească familia. Pandurul i-a adus lui Andrei o mică bucurie de Crăciun, ducându-i daruri oferite cu generozitate de cititori.

Andrei Ciopănoiu va împlini în scurt timp 10 ani. Pe micuț l-am găsit la un unchi de-al lui în sat, unde se uita cu acesta la o mașină, asta pentru că își dorește să aibă și el una atunci când va fi mare. Conștientizează că este un vis greu de atins, dar nu se descurajează. Pentru că posibilitățile materiale ale familiei sunt aproape inexistente, Andrei știe că numai învățătura îi poate îndeplini acest vis și de aceea băiatul se străduiește cât de mult poate să obțină rezultate bune la învățătură. Reușește de cele mai multe ori, însă are și momente în care probleme de acasă îl depășesc și-i atrag atenția mai mult decât școala. „Îmi place la școală și învăț bine. Am numai foarte bine, dar câteodată mai iau și câte un bine. Îmi place și matematica, și limba română, nu am preferințe. Când voi fi mare vreau să am o mașină a mea, pentru că îmi plac foarte tare. Vreau să învăț ca să obțin acest lucru”, a precizat Andrei.

Andrei simte lipsa fraților

Dacă de mama lui nu mai știe nimic de câțiva ani  și nici nu este curios să afle, Andrei le simte lipsa fraților lui, care acum sunt într-un centru de plasament la Novaci. O poză a acestora îi mai alină dorul de ei, însă fără frații lui, casa rece, sărăcăcioasă, cu pereții plini de igrasie și în care se simte lipsa unei femei este tristă și parcă fără viață. „Îmi e dor de frații mei. Nu i-am mai văzut de ceva timp. Am un tablou cu ei pe perete. Suntem toți acolo. Eu sunt fratele cel mijlociu. Dacă eram atunci cu ei, probabil nu aș mai fi nici eu acasă. Eu eram cu tata la strâns de fân și ei au rămas acasă. S-au dus să se joace cu o vecină în fânărie și cineva a chemat protecția copilului și i-a luat. De atunci nu i-am mai văzut”, a povestit Andrei.

Tatăl își vizitează frecvent copiii la centrul de plasament

În timp ce Andrei trăiește cu speranța că va veni o zi în care îi va avea aproape pe frații lui, tatăl își vizitează mereu copiii la centrul de plasament. A încercat să-i ia acasă, însă este destul de complicat. „M-au acuzat de neglijență și mi-au luat copiii. Fata are 13 ani și băiatul 8. În iulie s-a întâmplat acest lucru. Acum sunt la Novaci, la centru. Eu mă duc mereu pe la ei. Am vrut să-i iau acasă însă nu am putut. M-au acuzat de neglijență, dar acolo cu copiii mei mai era și copilul unui vecin, dar ăla a reușit să fugă. Nici nu prea am așa condiții și posibilități materiale. Avem doar ajutor social și alocația lui Andrei. Ne descurcăm și noi cum putem. Mai muncesc prin sat, am și eu un cal, păsări, am tăiat porc de Crăciun. Asta e”.

Mama a fost graţiată de Băsescu, dar nu s-a întors acasă

Andrei s-a obișnuit cu lipsa mamei de acasă de sărbători încă de când a plecat la închisoare pentru că nu a plătit pensia alimentară copiilor din prima căsătorie. După ce a fost grațiată, nu s-a întors acasă la cei trei copii și a ales să-și refacă viața alături de un alt bărbat. Andrei și frații lui s-au împăcat cu ideea că mama lor nu va mai veni și nu mai știu nimic de ea.

Andrei a pregătit o poezie pentru Moş Crăciun, pe care a lăsat-o pe masă. Moşul i-a adus exact ce își dorea: o mașinuță, încălțăminte și haine să meargă la școală. „Nu i-am cerut nimic lui Moș Crăciun. I-am spus să îmi aducă ce vrea și a fost foarte generos. Am primit atâtea. Este foarte frumoasă mașinuța. Mi-am dorit dintotdeauna să am una cu telecomandă, care să meargă singură. Mie îmi plac mașinile. Și caietele sunt bine venite. Îmi ajung tot anul, iar încălțămintea mi se potrivește. O să am cu ce să mă încalț la școală”, a spus Andrei.

Vizualizări: 215

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: