Îşi creşte copiii lângă un tată violent, care dă alocaţiile pe băutură

Trăiesc alături de un tată iresponsabil, care își îneacă amarul în țigări și băutură, sperând să uite de necazurile zilnice, și de o mamă care muncește din greu ca să le pună ceva pe masă. Este vorba de patru copii din Turceni care nu au parte de copilărie. Jucăriile lipsesc din casa lor modestă și fără curent electric și cu greu găsesc haine și rechizite să meargă la școală. În loc să aibă parte măcar de cuvinte frumoase, mângâieri sau liniște în familie, micuții sunt înjurați și obligați să asiste la scene în care tatăl o bate pe cea care le-a dat viață. Pandurul le-a dus copiilor haine şi jucării din partea lui Moş Crăciun.

Singurele surse de venit ale familiei Stăncioi sunt alocațiile celor patru copii și ajutorul social. Din acești bani trăiesc lunar şase persoane. Pentru a primi ajutorul social, mama lor este cea care merge să presteze zilele de muncă în folosul comunității, în timp ce tatăl lor stă acasă pe motiv că este bolnav și se tratează cu țigări și băutură. Micuții au ce mânca datorită mamei, care se zbate și muncește din greu pe unde poate, dar tatăl lor crede că nu le lipsește nimic. „Au ce mânca, nu-i ținem nemâncați. Primim ajutor social și alocațiile lor. Ne descurcăm așa cum putem. Eu nu dau banii pe băutură. Am vin, că am făcut toamna asta și țigări îmi dau cunoscuții sau mai cumpăr când fac rost de bani. Eu nu pot să muncesc, pentru că sunt bolnav și nici nu am unde să mă duc. Îmi fac de lucru prin casă”, a precizat Gheorghe Stăncioi.

Mama muncește din greu și este răsplătită cu bătăi

În timp ce tatăl copiilor stă liniștit la căldură, la gura sobei, cu paharul de vin și cu țigara, soția lui muncește prin frig pe la oameni sau la primărie să câștige un ban pentru copiii ei, să aibă ce le pune pe masă. Drept răsplată pentru sacrificiile pe care femeia le face, este recompensată cu înjurături și bătăi, iar la aceste scene asistă neputincioși copiii care, dacă ripostează, se aleg și ei cu vorbe urâte sau cu o corecție, pentru că au avut curajul să comenteze în fața tatălui. „Soția mea muncește la primărie ca să primim ajutorul social și se mai duce prin sat. Eu stau cu copiii, că trebuie să aibă grijă cineva de ei, că nu sunt cuminți. Fac prostii dacă îi lăsăm singuri. Am mai bătut-o câteodată, dar și ea a dat în mine. A trebuit să mă apăr și mai sunt și bolnav”, a mai spus bărbatul.

Copilul cel mare a plecat la unchiul patern

Băiatul cel mare, de 14 ani, a scăpat din acest calvar, pentru că de doi ani locuiește cu unchiul din partea tatălui, însă frații lui mai mici au rămas acasă. Acesta mai are o soră de 11 ani, una de 9 și un frate de 6 ani care trăiesc într-o odaie sărăcăcioasă și fără curent electric, pentru că părinții nu au avut bani să plătească și a fost tăiat.  Fata de 9 ani are probleme de sănătate și este sub tratament, iar climatul familial îi face mai mult rău decât bine. „Copilul cel mare e la cumnatul meu. Stă acolo de doi ani. Mai vine așa pe la noi. Avem probleme cu fata a mică pentru că face convulsii și are probleme și de vedere. Nu avem ce face pentru că nu avem bani. Asta este situația”, a precizat Marinela Stăncioi.

Moș Nicolae i-a ocolit, iar pe Moș Crăciun nu-l așteptau

Moș Nicolae i-a ocolit pe cei mici, care și-au luat gândul că Moș Crăciun ar putea să treacă pe la ei. Au avut parte de o surpriză de proporții din partea echipei Cotidianului Pandurul, care a ajuns la ei și le-a oferit din partea lui Moș Crăciun jucării, hăinuțe, dulciuri și alimente, pentru ca mama lor să aibă ce să le pună pe masă de sărbători. „Moș Nicolae nu a venit pe la noi și credeam că nici Moș Crăciun nu vine, pentru că a zis tata că nu sunt bani. Ne bucurăm că ne-a adus multe jucării și dulciuri. O să ne jucăm doar cu câteva și restul le punem pe televizor să stea acolo frumos”, a spus fetița cea mare.

Vizualizări: 188

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: