Au mâncat apă cu fidea pentru a putea avea un acoperiş deasupra capului

Cititorii Pandurul şi Consiliul Judeţean Gorj au făcut fericiţi trei copii din Dăneşti, care împreună cu mama lor au răbdat de foame pentru a-şi putea construi o cămăruţă în care să locuiască. Femeia a refuzat să lase copiii la centrele de plasament, aşa cum i-a cerut fostul soţ, aşa că a fost părăsită. Gabriela Matei se luptă de una singură pentru a le oferi acestora o viaţă mai bună. Asta şi pentru că ea nu-şi cunoaşte părinţii care în urmă cu 41 de ani au abandonat-o într-un orfelinat.

Gabriela Matei a fost părăsită de soţ din cauză că nu a acceptat să-şi trimită la centrul de plasament una dintre cele două fetiţe ale lor. În perioada în care erau împreună locuiau cu chirie. După ce a fost părăsită, timp de şase ani, Gabriela Matei şi cei trei copii ai săi au stat pe unde au apucat. Femeia a pus ban pe ban, până a reuşit să cumpere o bucăţică de pământ, pe care a construit astă vară o cameră. „Am mâncat ciorbă doar din apă cu fidea şi sare pentru a putea să strângem bani ca să ne facem această cameră de casă. Am muncit cu ziua pe la oameni, am strâns bani din alocaţii şi din ajutorul social, adunând vreo 50 de milioane de lei vechi ca să nu mai stăm pe drum, să ne ningă şi să ne plouă în cap. În urmă cu 6 ani, când am născut fata cea mică, soţul meu mi-a zis să o duc pe cea mare la centrul de plasament, pentru că el nu le poate creşte. Avea salariu de 6 milioane, iar pe atunci locuiam în chirie. Acum soţul meu s-a recăsătorit, are o altă familie, iar de copiii lui a uitat”, a declarat Gabriela Matei, în vârstă de 41 de ani.

„Nu renunţ la copii nici dacă aş mânca pietre de pe drum”            

Gabriela Matei spune că nu va renunţa niciodată la copii, pentru că la rândul ei a crescut la orfelinat. „N-am acceptat şi nici nu voi accepta niciodată să-mi duc copiii în centrele de plasament, nici dacă ar fi să adun seara pietre de pe drum şi să le mănânc dimineaţa. Eu am crescut prin orfelinate şi ştiu viaţa de acolo. Eu nu-mi cunosc părinţii nici până la vârsta asta. Nu vreau decât sănătate să-mi văd copiii mari şi cu şcolile terminate”, a precizat Gabriela Matei. După ce şi-au construit un acoperiş deasupra capului, Gabriela şi copiii săi continuă să facă sacrificii pentru ca băiatul cel mare să-şi termine şcoala. „Este greu să ţii copiii în şcoală. Băiatul meu face naveta la liceu la Târgu Jiu, iar pe fiecare lună trebuie să punem deoparte 2 milioane. Ne luăm de la gură pentru şcoală, n-avem ce face. Dacă vor învăţa carte voi munci cât voi trăi şi îi voi ţine şi la facultate. Chiar dacă fetele ar mai vrea şi ele ceva bunătăţi s-au învăţat să se mulţumească cu le ofer eu. Le-am spus să mulţumească doar pentru faptul că nu sunt la casa de copii”, a precizat Gabriela. În încăperea mică în care locuiesc, Gabriela şi copiii ei se încălzesc la o sobă cu lemne. „Aduc lemne cu spinarea şi eu şi copilul meu, că nu avem ce face. Soţul meu m-a rugat să nu îl dau în judecată pentru pensia alimentară, căci o să mă ajute la muncă, dar m-a minţit nu mi-a adus nici măcar o căruţă de lemne”, spune Gabriela.

Moş Crăciun încărcat cu de toate

Dacă cititorii ziarului Pandurul au adus cadouri pentru copii, reprezentanţii Consiliului Judeţean au ajutat-o pe mamă pentru a trece mai uşor iarna, ducându-i foarte multe alimente. Pentru fetiţele cu vârste de 6 şi respectiv 11 ani, nimic nu a contat mai mult decât dulciurile şi jucăriile. Lavinia, mezina familiei, nu s-a dezlipit de o păpuşă a cărei frumseţe a pălit în faţa chipului de înger al copilei. „Sunt cea mai fericită din lume. Am o păpuşă adevărată. I-am şi pus în gând un nume. O cheamă Maia şi vom fi cele mai bune prietene”, a spus Lavinia.

Mama a recunoscut că jucăriile nu sunt o prioritate pentru familia ei. „Ştiu că fetiţele se bucură la jucării ca oricare copil, dar eu nu îmi permit să le fac astfel de cadouri. Vara mai merg la muncă la oameni, dar iarna e mai greu. În plus, banii cum îi fac se şi duc pe îmbrăcăminte, încălţăminte şi pachete”, a menţionat Gabriela Matei.

Vizualizări: 202

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: