Angajaţii de la Energoconstrucţia şi-au făcut sindicat

După ce de ani de zile îşi primesc lefurile cu luni de zile întârziere, muncitorii de la Energoconstrucţia Rovinari se pregătesc de noi proteste după ce salariile nu le-au fost plătite din luna iunie. Ei s-au organizat pentru prima dată în ultimii ani într-un sindicat care să le reprezinte interesele.

Ion Gaiţă a fost ales lider al sindicatului "Solidaritatea", sindicat care poartă deja negocieri cu administraţia societăţii pentru a se preveni oprirea din nou a lucrului, muncitorii de la EnergoConstrucţia fiind cei care execută lucrările la depozitele de cenuşă de la complexurile energetice din Oltenia.

"Nu se mai poate continua în felul acesta. Am tot răbdat, am stat noi şi fără sindicat şi de aia cred că şi-au şi bătut joc de noi toţi. Păi noi am creat toate depozitele astea de cenuşă de la termocentrale şi tot noi suntem fără bani, deşi lucrările sunt de sute sau mii de miliarde. Am stârnit interes şi pentru colegii din alte sucursale din ţară, care şi-au manifestat interesul pentru a deveni membri de sindicat la noi. Nici ei nu au sindicat, am fost cu toţii aşa de dezorganizaţi până acum că de asta s-a şi întâmplat ce s-a întâmplat cu salariile. Situaţia oamenilor e grea pentru că să nu-şi iei în septembrie salariul din iunie e greu de tot. Pleacă şi copii noştri la şcoală, avem asigurările sociale neplătite, merg oamenii la spital când au probleme şi constată că trebuie să îşi achite spitalizarea şi din ce să dea bani dacă nu le sunt salariile plătite?", spune noul lider sindical.

Sfătuiţi de „locotenentul“ lui Cozma

Sindicatul Solidaritatea va avea în rândurile sale şi angajaţi de la alte sucursale ale Energoconstrucţia, nu doar din cadrul sucursalei Rovinari. Fostul locotenent al lui Miron Cozma, Constantin Creţan, este cel care i-a sfătuit pe muncitori în privinţa felului în care să se organizeze. Creţan a considerat că situaţia în care se află aceştia, cu salariile neîncasate de luni de zile, este o bătaie de joc, sindicalistul fiind de părere că muncitorii pot să îşi ceară drepturile pe cale legală, dacă se organizează. "Era şi păcat să nu-şi facă sindicat, mai ales la cât de dificilă e situaţia în care se află. Noi, prin Federaţia Naţională a Muncii, i-am ajutat inclusiv la Tribunal cu înscrierea, vor fi cu acte în regulă, se for afilia la federaţie şi veţi vedea că nu sunt singurii care fac pasul acesta. Este o bătaie de joc ce li se întâmplă acestor oameni de ani de zile şi nimeni nu face nimic pentru ei. Familiile lor suferă de foame pentru că salariile sunt plătite la 3-4 luni întârziere, ori, acum, prin înfiinţarea sindicatului, şi ei pot face demersurile legale pentru a schimba lucrurile în bine", spune Creţan.

Vizualizări: 126

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: