Nouă primari, liberi să încalce legea

Un inginer agricol se ocupă de problemele juridice ale unei primării din judeţ. Într-o altă localitate, respectarea legii de către aleşii locali este supravegheată de un student. Nouă din cele 70 de primării din Gorj nu au secretar juridic cu studii superioare de specialitate. Consecinţa, primarii trebuie să înveţe bine legile, altfel riscă să dea cu subsemnatul la diverse organe de anchetă.

„Treburile“ juridice a nouă primării in judeţ sunt soluţionate de persoane care nu au dat concurs pe post. Unii dintre aceştia nici măcar nu au studii în domeniu. Problema lipsei unui secretar este întâlnită în nouă primării din judeţul Gorj. Este vorba de oraşul Târgu-Cărbuneşti şi comunele: Bengeşti-Ciocadia, Berleşti, Bolboşi, Căpreni, Dragoteşti, Săcelu, Stejari şi Tânţăreni. De mai multe luni, aceste posturi sunt ocupate, prin delegaţie, de angajaţi ai primăriei.

Bengeşti-Ciocadia: Fostul secretar, condamnat pe Legea 10

La primăria Bengeşti-Ciocadia, postul a rămas vacant după ce fostul secretar al comunei a suferit o condamnare pe Legea 10. Acum postul este ocupat prin delegaţie de un angajat al instituţiei. „Fostul secretar a fost condamnat şi nu mai are voie să ocupe acest post. Condamnarea este pe Legea 10, o prostie din punctul meu de vedere, dar asta este ţara în care trăim”, spune Victor Geogia, primarul localităţii.

Cătălin Cheroiu se ocupă de legalitatea actelor din primăria Bengeşti-Ciocadia din data de 9 martie 2009, delegaţia fiindu-i reînnoită o dată la 6 luni. „Până în ianuarie 2010 o să rămânem cu actualul secretar pentru că nu putem să scoatem la concurs postul. Nu primim aviz de la Agenţia Funcţionarilor Publici”, a adăugat Geogia.

Căpreni: Acte juridice semnate de un specialist agricol

La Căpreni, de legalitatea actelor din primărie se ocupă o persoană cu studii agricole. Emil Cătănoiu, primarul comunei Căpreni, spune că Margareta Sultan, „secretarul“ primăriei, rezolvă problemele juridice  cu sprijinul juriştilor din instituţie. „Persoana care ocupă acum funcţia de secretar are studii superioare, dar nu juridice, ci agricole. Face faţă la cerinţele postului pentru că o ajut şi eu şi juristul instituţiei, care suntem de mult în primărie. În alte condiţii s-ar descurca destul de greu”, recunoaşte Cătănoiu. „Am vorbit cu cei de la Agenţie şi au zis că nu ne lasă să scoatem postul la concurs. Am cerut să se prelungească delegaţia doamnei Sultan, că expiră, dar văd că până acum nu am primit nimic”, a mai spus Emil Cătănoiu.

Postul de secretar la Primăria Căpreni a rămas vacant în noiembrie anul trecut, după ce fostul secretar a ales să plece la Primăria Baia de Aramă pentru că salariul era mai mare.

Stejari: Postul de secretar, ocupat de un student

Postul de secretar este vacant la Primăria Stejari din anul 2006, de când fostul secretar al comunei a ieşit la pensie. Funcţia este ocupată de un student la Ştiinţe Juridice, Claudiu Bucea, din mai 2006.

Gheorghe Dina, viceprimarul comunei Stejari, spune că postul a mai fost scos la concurs de mai multe ori, dar nimeni nu vrea să vină la Stejari. „Am scos postul la concurs de mai multe ori, dar nu s-a prezentat decât o singură dată o persoană, care a şi câştigat concursul, dar nu a venit nicio zi la muncă…”, susţine Dina. Viceprimarul spune că persoana care a câştigat postul, în urmă cu ceva timp, a refuzat să îşi exercite funcţia. „Nu a venit nicio zi. Nu a dat nici măcar un telefon. Am înţeles că era de prin apropierea Bucureştiului şi probabil şi-a găsit o slujbă mai bine pătită. La noi e greu să vină cineva din altă parte. Aşteptăm să termine Claudiu studiile şi să participe la concurs”, a mai precizat viceprimarul de la Stejari.

Berleşti: Fostul secretar a stat patru ani în concediu medical

Maria Dumitraşcu, primarul comunei Berleşti, spune că situaţia din localitate a fost de aşa natură încât postul nu a putut fi scos la concurs. Violeta Paschia vizează pentru legalitate actele din 2003, de când fostul secretar a început să îşi ia concedii medicale. „Fostul secretar a fost în concediu de boală până în anul 2007, ulterior au fost alegerile şi acum au fost suspendate prin ordonanţă de urgenţă”, spune Dumitraşcu. Primarul comunei Berleşti spune că Violeta Paschia are studii juridice şi va participa, probabil, la concurs. Fostul secretar al comunei a stat aproape 4 ani în concediu medical, după care s-a pensionat.

Vizualizări: 217

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: