Angajaţii de pe DN66 reclamă contracte de muncă ilegale

Mai mulţi angajaţi ai unei societăţi din Târgu Jiu, care a contractat lucrări de la firma care se ocupă de reabilitarea DN66, spun că au muncit în ultimele două luni „la negru”. Oamenii spun că nu au semnat niciun contract individual de muncă. Conducerea Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Gorj îi contrazice şi spune că există contracte încheiate cu toţi salariaţii. Astfel stând lucrurile, salariaţii spun că vor depune astăzi plângere la procurori, fiind siguri că altcineva a semnat contractul în locul lor.

Ion Măciucă din Drăguţeşti, unul dintre salariaţii nemulţumiţi, spune că s-a angajat în urmă cu două luni la această societate. La acea vreme i-au fost solicitate documentele premergătoare încheierii contractului individual de muncă, precum fişa medicală, după care nu a mai fost abordat în vederea semnării contractului individual de muncă. Bărbatul spune că negociase un salariu de 1100 de lei lunar, însă până acum nu a primit decât 400 de lei. Acesta, alături de alţi angajaţi ai societăţii, a efectuat până ieri lucrări la structura de rezistenţă de la podul de la Vârţ, din zona EM Rovinari. Lucrările au fost contractate de Ignifug Prest SRL din Târgu Jiu în subantrepriză de la Comsa Sau, spaniolii care se ocupă cu reabilitarea DN66 Rovinari-Bumbeşti Jiu.  „M-am angajat la firma Ignifug Prest în data de 13 septembrie, am prezentat fişa medicală şi tot ce mi-au cerut. Acum vor să ne trimită acasă pentru că încheie lucrările la podul de la Vârţ. Nu am semnat niciun contract de muncă, nu mi-au dat nici salariul întreg şi acum mă dau afară. În situaţia mea sunt şi alte 10-12 persoane. Am lucrat în condiţii grele, prin frig, fără echipamente de protecţie. S-au folosit de noi ca să termine lucrarea şi acum îşi bat joc de noi”, a declarat Ion Măciucă.

Acesta a sesizat ieri ITM Gorj în legătură cu aceste aspecte. Inspectorul şef George Romanescu spune că salariaţii acestei societăţi au contracte individuale de muncă. „În urma verificărilor făcute de Inspectoratul de Muncă a reieşit că nu au fost înregistrate persoane fără forme legale. În legătură cu acea persoană care a venit la noi, în urma verificării în baza de date a rezultat că este transmis contractul în registrul general în format electronic. Dacă angajaţii nu au semnat contractul, trebuie să se adreseze organelor de cercetare penală, este o problemă a angajatorului”, a declarat George Romanescu, inspector şef ITM Gorj. Reprezentanţii ITM Gorj au mai spus că au sancţionat contravenţional această societate, dar pentru alte abateri.

Plângere penală

Ion Măciucă a rămas şocat când inspectorii de muncă i-au spus că există un contract de muncă încheiat între el şi societate în condiţiile în care ştie că n-a semnat niciun document. Bărbatul spune că va sesiza Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Jiu pentru că altcineva a semnat în locul său. „Fac plângere penală, au semnat în locul meu. Nu am semnat niciun contract, nicio hârtie. Nimeni n-a semnat. Nici colegilor nu le veni să creadă când le spusei. De aia nici nu ne dau banii, decât cu ţârâita, la unii 300 de lei, la alţii 400 lei. Cine ştie ce salariu au trecut în contract?! Ne-au promis una, au făcut hârtiile în locul nostru şi semnează ei ştatele de plată”, a mai spus Ion Măciucă.

Vizualizări: 194

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: