Minerii din Berbeşti vor să-şi facă sindicat majoritar

„Boala“ sindicatului majoritar i-a atins şi pe minerii de la carierele Berbeşti şi Alunu. Dacă cei din Gorj urmăresc acapararea tuturor facilităţilor şi a puterii absolute în CE Oltenia, cei de la Vîlcea nu vor să fie externalizaţi din companie şi speră că o acţiune puternică a sindicaliştilor i-ar ajuta. Sindicalistul Dorel Glomnicu a confirmat discuţiile despre un sindicat majoritar, dar şi greutatea cu care reuşesc să se pună la masa negocierilor.

Ca peste tot în CEO, nici la Berbeşti nu există un sindicat majoritar. „Singura variantă ar fi să unim toate sindicatele din Berbeşti, Alunu şi Seciuri într-unul singur. Una este să mergi şi să reprezinţi 200 de oameni şi altceva este să reprezinţi 1000 de oameni“, spune liderul Dorel Glomnicu. Tot el spune că ar fi bine să fie organizate alegeri la care să voteze toţi cei 1.100 de salariaţi. Despre viitorul preşedinte, Glomnicu spune că „ideal ar fi un lider nou, care să nu mai fi activat în mişcarea sindicală, nepătat şi care să fie plătit din cotizaţia de sindicat“. Actualii lideri ar urma să ocupe posturi de vicepreşedinte, preşedinte de grupă sindicală.

Vor să rămână în CEO

Dar tocmai lipsa funcţiilor îi face pe lideri să nu dorească această formă de organizare. „Le e team să dea vrabia din mână, funcţia de preşedinte pe cea de pe gard, adică funcţia de vicepreşedinte. Aici este de fapt slăbiciunea noastră şi este o problema generală, la nivel naţional“. Un singur lucru îi uneşte pe cei din Berbeşti, dorinţa de a rămâne în CE Oltenia. Ei mai speră că externalizarea nu se va face. Deşi a fost aprobat şi în AGA şi în Consiliul de Supraveghere, procesul de externalizare e blocat de neînţelegeri privind evaluarea activelor şi sumele pe care trebuie să le plătească CE Oltenia. „Aprobarea AGA şi publicarea în Monitorul Oficial, aşa cum scrie în presă, nu este suficient pentru finalizarea procedurii de externalizare. Fără un act normativ, fie că este o lege, o ordonanţă de urgenţă sau o hotărâre de guvern, este extrem de complicat şi în acelaşi timp de riscant să se finalizeze o asemenea tranzacţie. Noua entitate creată, CE Vâlcea, ar fi trebuit să pornească de la zero, adică ştergerea datoriilor către CEO, iar asta se poate face numai de către guvern, însă este o procedură extrem de sensibilă, cu atât mai mult cu cât suntem monitorizaţi atât de UE cât şi de organismele financiare europene“, a mai spus Glomnicu.

Vizualizări: 160

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: