Anton Anton: Nu ne-am așteptat

Ministrul Energiei, Anton Anton, a spus că situația grea în care se află Complexul Energetic Oltenia este cauzată de costul certificatelor de carbon. ”Valoarea certificatele de carbon însemnă aproape 40% din cifra de afaceri. Am discutat-o și este o situație la care noi nu ne-am așteptat. Am vorbit și cu comisarul european. I-am spus care este curba pe care ne-a prezentat-o nouă când s-au inventat certificatele. Și curba asta, de acum, reală, este complet alta. Am ajuns la niște prețuri pe care nu le putem suportăm, la care nu ne-am așteptat”, a spus Anton Anton.

Ministrul a spus că se lucrează la o schemă de ajutor, dar nu a dat detalii. „Suntem la minister în poziția în care încercăm să creăm o schemă prin care să ajutăm CEO și nu numai, să reducă această povară a certificatelor“, a explicat Anton.

Complexul Energetic Oltenia trebuie să achiziționeze circa 15 milioane de certificate pentru producția pe un an. În 2018, prețul estimat a fost de 7 euro/certificat, dar în piață a fost triplu. CE Oltenia va face la acest început de an un credit de 500 de milioane de lei pentru certificatele aferente producției de anul trecut și care trebuie achiziționate până la finele lunii aprilie.

Vizualizări: 6,335

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: