Antrenament reuşit pentru moţiunea de cenzură

Scaunul lui Liviu Dragnea s-a zgâlţâit serios miercuri. Încă de la primele ore ale dimineţii, parlamentarii PSD erau somaţi, ameninţaţi chiar, pentru a se duce la şedinţa de plen. Se aflase deja că opoziţia va propune revocarea lui Liviu Dragnea.

Trecem peste circul care a fost în Camera Deputaţilor, peste refuzul PSD de a supune propunerea la vot, despre cât de caraghios a fost Florin Iordache atunci când refuza să se ridice de pe scaunul de preşedinte de şedinţă, de teamă că se aşează altcineva.

Ziua de miercuri a arătat că Liviu Dragnea nu mai are majoritate în Camera Deputaţilor. Nu coaliţia PSD-ALDE a pierdut majoritatea, ci Liviu Dragnea. Zeci de parlamentari social-democraţi au refuzat să participe la şedinţa de miercuri, pentru a-i arăta lui Dragnea cât de vulnerabil este fără ei. Este vorba de parlamentarii controlaţi de Paul Stănescu, Gabriela Firea, Marcel Ciolacu, Adrian Ţuţuianu şi Mihai Tudose.

Ceea ce s-a întâmplat miercuri a fost probabil o repetiţie generală pentru moţiunea de cenzură de săptămâna viitoare. Asta nu înseamnă neapărat că moţiunea va trece, pentru că Dragnea a dovedit de-a lungul timpului că ştie să cumpere voturile parlamentarilor. Dar, fiecare hop prin care trece costă tot mai mult, iar efectele durează tot mai puţin. Abia dacă au trecut câteva săptămâni de la Comitetul Executiv al PSD în care s-a vrut capul lui Dragnea.

Liderii opoziţiei s-au întrecut în ultimele săptămâni în a spune că nu prea mai sunt şanse să treacă o moţiune de cenzură, au părut dezbinaţi, dar iată că în culise scriau scenariul revocării lui Dragnea. S-a văzut că e scenariu şi că există o coordonare între ei.

Şi totuşi, mai este atât de puţin timp până la 1 ianuarie, când România va prelua preşedinţia Consiliului Europei, încât o schimbare acum a guvernului este problematică. Asta dacă nu cumva viitorul guvern deja există şi lucrează undeva în umbră, astfel încât preluarea să fie una fără probleme.

Adevărul îl ştie probabil doar Klaus Iohannis, care a şi dat câteva mesaje interesante. „Nu trebuie să susţin eu moţiunea de cenzură. Opoziţia trebuie să susţină moţiunea de cenzură şi sper că o să o facă”, a spus preşedintele. „Nu sunt de acord să se continue în această manieră. N-au decât să vină cu oameni performanţi”, a mai spus preşedintele. Cu alte cuvinte, susţine căderea actualului guvern în următoarele zile. Ce va pune în loc, rămâne de văzut.

Vizualizări: 524

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: