10 decembrie

Luna decembrie este una a sărbătorilor de iarnă, când preocuparea pentru politică este extrem de redusă din partea omului obişnuit. Sunt semne că va fi totuşi o lună politică fierbinte.

Opoziţia lucrează la moţiunea de cenzură, care va fi pusă în discuţie cel mai probabil pe 10 decembrie. Victor Ponta va avea un rol cheie, Pro România fiind un fel de UNPR care aspiră parlamentari de la mai multe partide. Luni, 3 decembrie, a mai luat patru deputaţi, lăsând alianţa PSD-ALDE fără majoritate în Camera Deputaţilor. Este de presupus că Ponta va mai face în următoarele zile anunţuri similare. Interesant este că opoziţia formată din PNL şi USR nu îşi propune să preia puterea, ci doar să voteze împotriva actualului guvern, pe principiu că orice guvern nou va fi mai bun decât echipa încropită de Dăncilă. Masa de parlamentari antiDragnea din PSD ar urma să formeze guvernul împreună cu Ponta, cu Tăriceanu şi cine ştie mai cine. Ar putea fi chiar un guvern minoritar, dar care să aibă voturile PNL şi USR la învestitură. Ar fi o ultimă şansă pentru a nu ne face de râs la 1 ianuarie cu actuala echipă de miniştri, când România va prelua preşedinţia Consiliului Europei.

Nici PSD nu stă degeaba în acest timp. Legea amnistiei şi graţierii este pusă la dospit, Dragnea aşteptând doar momentul potrivit pentru adoptarea ei. Până la urmă, nu este clar ce îl sperie pe Dragnea de doi ani încoace de nu o adoptă. O fi făcut Tudorel Toader joc dublu, o fi avut opoziţie în propriul partid. Nu văd alte explicaţii, că de mişcările de stradă nu i-a păsat, de MCV nici atât.

PSD îşi intensifică în ultima vreme şi discursurile antieuropene. Social-democraţii au închise multe uşi în Europa, astfel că îşi fac tiptil loc printre partidele extremiste, care sunt pe val în tot mai multe ţări.

Dacă România va avea un nou guvern din decembrie, Victor Ponta va juca din nou un rol politic important. Nu atât de important ca acum câţiva ani, dar suficient cât să mă întreb cum se vor poziţiona foştii lui colegi de partid din Gorj, care au boicotat inaugurarea sălii sporturilor acum câteva luni, doar pentru că le-a interzis Dragnea să dea ochii cu Ponta. Fostul premier îmi pare un tip răzbunător sau în orice caz unul care nu va rămâne dator celor care au scuipat unde au pupat. Chiar dacă mulţi dintre ei vor încerca să pupe unde au scuipat.

Vizualizări: 410

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: