Apă cu porţia şi cu miros de arest

Locuitorii din Scoarţa primesc apa cu porţia si asta in condiţiile in care, in comuna exista sistem de alimentare cu apa de mai bine de 10 ani. Oamenii primesc acum apa la program, o data la doua zile, cateva ore pe zi. In timp ce cetatenii se plang de sete, autorităţile locale ii acuza pe oameni ca folosesc apa pentru a-si uda grădinile, iar situatia este determinata de seceta prelungita. Cetatenii din Scoarţa spun ca de fapt, lucrările la reteaua de alimentare cu apa au fost facute de mântuiala si puturile forate nu fac fata. Reţeaua cu alimentare este de altfel o lucrare cu cântec pentru care doi primari au fost judecati in stare de arest.

Locuitorii din Scoarţa primesc apă la program, doar câteva ore pe zi şi se plâng că sunt nevoiţi să care apă de la câţiva kilometri. Cei care au fântâni în curte sunt privilegiaţi, însă şi aceştia se tem că apa se poate termina, iar fântânile sunt săpate la peste 20-30 de metri adâncime. De altfel, oamenii primesc apă după o perioadă îndelungată când nu au văzut niciun strop, pentru că pompele de la reţea au cedat, una câte una.

„La trei zile vine câte o oră-două. Fântânile sunt seci. Am fântână, dar nu mai e apă. Ne mai ducem să mai luăm apă de la vreo fântână. Cea mai apropiată este la 4 kilometri“, povesteşte un cetăţean. „Apa este la două trei zile, între anumite ore. S-au defectat pompele, instalaţia este veche şi proastă şi se lucrează la instalaţia nouă. Factorii de primărie trebuia să ne facă cunoscute cauzele“, explică altcineva.

Vicele se roagă să plouă

Oamenii suspectează autorităţile locale  şi, în special pe primarul Aurelian Cotârlău, că pune preţ mai mare pe interesul propriu, decât pe cel al comunităţii. Astfel, oamenii spun că la Scoarţa, setea ar fi mai mare la oamenii mai de vază. „Dacă întrebi, prima dată a spus că nu a vrut să-l votăm. Barem dimineaţa să avem“, mai spune un locuitor.

„De undeva de sus de la bazine, un colonel, un general, locuiesc oameni care trebuie alimentaţi cu apă s-au legat de la bazine pe o conductă directă. Indiferent dacă avem noi pe şoseaua asta, nu e problemă că are Pişteştii. Depinde în ce sat locuieşte cineva mai de vază“, spune o femeie.

Problema sistemului de alimentare cu apă, este de altfel istorică pentru acest proiect, doi foşti primari din Scoarţa, Sabin Nistor si Victor Iliescu, fiind trimişi în judecată în 2002 în stare de arest.  pentru că au plătit din banii primăriei lucrări neefctuate, unei societăţi. Firma a contractat de la Primăria Scoarţa lucrări de  aducţiune apa, pentru care a  încasat bani in plus. Oamenii spun că problemele cu apa sunt deja istorice.

Autorităţile se disculpă şi spun că apă este destulă, însă oamenii sunt răi.

Stamatoiu încearcă să ne convingă că nu sistemul este de vină, ci canicula. „Această problemă este de când este seceta foarte mare“, a spus Stamatoiu.

Oricum, dacă Dumnezeu ar deschide puţin ochii pe Scoarţa, oamenii n-ar mai avea nicio problemă. „Cel mai simplu ar fi dacă ne-ar ajuta o ploaie“, încheie vicele.

Vizualizări: 186

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: