Prefectul Teodorescu a intrat în mină: Eram curios!

Prefectul județului Gorj a intrat ieri pentru prima dată în mină. Pentru a vedea cum este să fii în pielea unui miner, Claudiu Teodorescu s-a echipat corespunzător, si-a pus casca si a pătruns în Mina Ploștina de la EMC Motru. Cei care l-au inițiat au fost Ion Călinoiu, președintele Consiliului Județean Gorj, Vasile Râbu, responsabil pe zona Motru, Dorin Hanu, primarul municipiului Motru. Praful de cărbune nu l-a deranjat prea mult, a susținut acesta, ci din contră, a învățat să îi respecte pe oamenii care trudesc zilnic în aceste condiții pentru a scoate cărbunele la suprafață.

Noul prefect de Gorj, Claudiu Teodorescu, nu a fost niciodată într-o exploatare de subteran sau de suprafață și a avut această curiozitate. Acesta a intrat ieri în Mina Ploștina alături de Ion Călinoiu, Dorin Hanu și de Vasile Râbu, fostul vicepreședinte al Consiliului Județean Gorj. Vizita de ieri a reprezentat și un preambul al Zilei Minerului, ce va fi serbată în intervalul 25-26 august la carierele Roșiuța, Lupoaia și Mina Motru. ”Vreau să știu ce fac locuitorii județului nostru care lucrează în acest domeniu, condițiile în care lucrează și ceea ce fac. Ținând cont de faptul că mâine (n.red. azi) o să fie și o sărbătoare aici, la Motru și nu puteam să merg acolo să vorbesc cu domniile lor sau să le transmit un mesaj nefiind niciodată într-o carieră de subteran sau de suprafață. E important pentru mine, ca prefect al județului Gorj, să cunosc toate segmentele și să știu ce are județul nostru și problemele cu care se confruntă”, spune Claudiu Teodorescu. Ion Călinoiu nu a mai avut prilejul să coboare în subteran de cinci ani, din cauza problemelor de comunicare cu fostele conduceri din minerit.  ”Nu am mai fost într-o carieră, nu că nu aș fi avut accesul, dar a fost și o problemă legată și de comunicare cu conducerile din minerit și energie. Au fost vreo cinci ani de zile când nu am mai pătruns în minerit. Am fost însă an de an, cu sau fără voia unora sau altora, la ceea ce înseamnă sărbătoarea mineritului”, mai spune Ion Călinoiu.

A dus mesajul lui Ponta

La ieșirea din mina Ploștina, noul prefect a declarat că nu a fost deranjat de praful de cărbune. ”Am văzut oamenii care muncesc, oamenii care stau în condiții nu foarte fericite și pe care dacă înainte în stimam acum îi respect mult mai mult deoarece acolo, în praful acela de cărbune, cu riscul permanent alături de ei e destul de dificil să stea. Am văzut câteva lucruri noi, frumoase și pe care o să le analizez în perioada următoare”, a mai menționat acesta. Problemele cu care se confruntă mineritul la ora actuală, conform prefectului de Gorj, sunt  cele legate de administrație, de legalitate, probleme legate de mediu.  ”În primul rând ce ne interesează este menținerea locurilor de muncă”, spune prefectul. De asemenea, Teodorescu mai susține reducerea numărului de șefi din minerit. ”Urmărim respectarea sfaturilor ce au fost primite de la premierul României, de eficientizare a întregului sistem și reducerea numărului de șefi. În general, în partea de jos este gura de mină și în interior sunt oamenii care muncesc. Dânșii sunt adevăratele forțe ale mineritului, dar în același timp avem nevoie și de cei care stau în spatele calculatorului și dau energie în sistem”, este de părere Claudiu Teodorescu.

Galerie foto


Vizualizări: 170

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: