Apă cu probleme la Leurda

Localnicii din satul situat în apropiere de Motru se plâng de apa cu rugină care le curge uneori la robinet, în special atunci când au loc avarii la rețeaua de alimentare. Conductele au aproape o jumătate de secol și, evident, nu mai rezistă în pământ, fisurile produse în ele generând opriri în alimentarea curentă a celor din Leurda.

Culmea este că în sat există două rețele de apă, dar cea nouă, modernă, încă nu e gata și, până atunci, oamenilor nu le rămâne decât să consume apa care le vine la robinet. „E normal să fie probleme cu apa pentru că țevile astea sunt de când eram eu copil. Ruginesc și ele în timp, iar când crapă câte una și e oprită alimentarea pentru a fi remediată avaria, după ce se reia alimentarea, atunci să vedeți ce apă roșie avem la robinet”, spune un bărbat din sat. Nici fostul director Mircea Mezinca nu are încredere în rețeaua publică de alimentare și spune că tocmai de asta și-a amenajat o fântână în curte pentru a fi sigur că are apă potabilă oricând. „Ca s-o folosești la alimentație e riscant, eu nu fac așa ceva. Nici pentru păsări nu mă prea risc. Poate la udat prin grădină mai merge, dar în rest…Mi-am făcut fântână, folosesc apa de acolo și stau liniștit. De astă toamnă eu am închis robinetul la țeava cu apă de la rețea și încă nu l-am redeschis”, spune Mezinca.
Reținerile oamenilor în a folosi apa de la rețeaua publică sunt generate și de o întâmplare de acum câțiva ani, când unul dintre ei a pierdut o capră pe dealul de la marginea satului. Animalul a fost descoperit mult mai târziu căzut în bazinul ce alimentează Leurda cu apă, povestea fiind bine cunoscută în zonă de toată lumea. „Toți am băut apă din bazinul în care a căzut capra moartă. Avea și viermi în ea, dar ce să știm noi atunci. Ne-am dus tot satul să vedem capra pentru că proprietarul o pierduse și a început să o caute. Ne-a spus omul într-un final că a găsit-o înecată în bazinul de apă, dar nu că era înecată, era în putrefacție și de asta noi zicem că am băut apă cu viermi. Acum bem apă roșie, că vine cu rugină când mai crapă câte o conductă”, spune Maria Râbu, o bătrână din localitate.
Oficialii Aparegio, operatorul județean de alimentare cu apă în mai multe localități gorjene, menționează că de când a preluat în administrare și rețeaua respectivă face eforturi pentru a moderniza și la Leurda tot sistemul de alimentare cu apă. Noua rețea, făcută cu conducte din polipropilenă, ar trebui să fie gata în câteva săptămâni și, cel mai târziu, la începutul verii, oamenii să poată consuma apă din rețeaua respectivă, având certitudinea că, cel puțin în privința ruginii, aceasta nu mai are de unde să apară.

Vizualizări: 281

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: