Apă de calitate îndoielnică în aproape toate localităţile din Gorj

Un raport al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj scoate la iveală toate neregulile cu care se confruntă judeţul Gorj în privinţa apei potabile. Astfel, aproape toate sistemele de alimentare cu apă din judeţ prezintă disfuncţionalităţi pe care primăriile nu se grăbesc să le remedieze. Potrivit raportului, cea mai bună apă se găseşte la Motru, Bumbeşti Jiu, Tismana şi Novaci, în timp ce la polul opus se găsesc localităţile Turceni, Cărbuneşti, Ţicleni. Anul trecut, DSP Gorj a aplicat 13 contravenţii pentru deficienţele constatate în aprovizionarea cu apă potabilă a localităţilor.

Gorjenii consumă apă de calitate îndoielinică. O spune un raport al Direcţiei de Sănătate Publică Gorj din anul 2014, care arată cu ce probleme se confruntă sistemele de alimentare cu apă şi ce măsuri ar trebui să ia primăriile. Potrivit raportului, probleme mari are primăria Turceni, unde 78% din probele de apă s-au dovedit a fi neconforme. Primarul localităţii, Dumitru Gâlceavă, cunoaşte situaţia şi spune că toate probleme cu apa vor fi rezolvate când se va realiza extinderea reţelei de apă şi canal în tot oraşul. ”Am mai remediat din ele, rămâne problema asta de extindere a reţelei de apă şi canalizare în tot oraşul şi avem un proiect depus cu Consiliul Judeţean pentru acest lucru. Noi nu avem staţie de tratare a apei, avem numai un sistem de clorinare, această staţie este prinsă pe modernizarea care se va face în anii următori şi atunci vom rezolva definitiv problema. Ştiu că se fac analize lunare la apă şi nu am niciun semnal că ar dăuna sănătăţii. Că nu este ea de cea mai bună calitate asta rămâne să o rezolvăm prin acea staţie de tratare”, a spus Dumitru Gâlceavă, primarul din Turceni. Acesta a mai adăugat că investiţia se ridică la aproape 13 milioane de euro şi ar trebui să fie făcută prin fonduri europene. „Eu vreau să vă spun că beau apă din asta de ani şi nu am avut probleme de sănătate din cauza asta”, a mai spus primarul. Şi în localitatea Ţicleni s-au înregistrat depășiri ale parametrului amoniu în 48% din probele analizate.

Nu dezinfectează apa

Inspectorii de sănătate au costatat însă deficienţe şi mai grave în rândul primăriilor Albeni, Arcani, Alimpeşti, Bălăneşti, Bărbăteşti, Bustuchin-Zevelceşti, Bustuchin - Poiana Seciuri, Bustuchin - peste Apă, Bustuchin -  Motorci, Cătunele, Ciuperceni, Crasna-Aniniş şi Crasna-Dumbrăveni, Crușet-Miericeaua, Crușet-Maiag, Crușeț-Valuta, Dănciulești, Glogova, Hurezani, Runcu, Săulești, Scoarța, Slivilești-Miculești, Turburea și Vagiulești. Instalațiile de apă din aceste localități nu asigură în mod permanent o dezinfecție corespunzătoare a apei cu substanța clorigenă. ”Fiecare dintre primăriile depistate cu probleme a primit notificări să-și pună la punct și să-și remedieze problemele. Poate să fie vorba doar de depășiri momentane, adică doar atunci când s-a recoltat proba de apă și fiecare probă poate să difere de la o lună la alta. Nu știu exact periodicitatea controalelor, dar știu că sunt supravegheați permanent. Sunt obligați și ei să aducă probe de apă, nu numai noi să recoltăm. Noi reacționăm mai rău când este vorba de probe bacteorologice pentru că asta indică că nu fac ei clorinarea cum trebuie”, a spus Elena Pițian, purtătorul de cuvânt al DSP Gorj.

Potrivit raportului, DSP a aplicat în 2014 un număr de 13 sancțiuni primăriilor Albeni (2 sancțiuni), Alimpești, Aninoasa, Arcani, Bâlteni, Bustuchin, Cătunele, Ciuperceni, Crasna, Crușeț, Glogova (2 sancțiuni).

Vizualizări: 197

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: