Vor cultiva şofran la Bustuchin. Se vinde cu 8.000 de euro kilogramul!

Este oficial. În comuna gorjeană Bustuchin există prima cooperativă agricolă în care membri fondatori sunt şi patru spanioli din Madrid şi Barcelona. Primarul localităţii, Ion Ciocea, a spus că în primă fază vor planta şofran, un condiment care se vinde şi cu opt mii de euro kilogramul în ţările membre ale Uniunii Europene. Cooperativa din Bustuchin poartă denumirea de Cooperativa Agricolă Valea Amaradiei - Catalunia.

Prima cooperativă agricolă din județul Gorj a luat ființă la Bustuchin. Primarul localității, Ion Ciocea, a spus că săptămâna aceasta este așteptat la Bustuchin președintele unei cooperative din Spania, care le va da celor 26 de membri fondatori primele instrucțiuni cu privire la cultivarea șofranului. ”Am înființat juridic cooperativa, a dat Dumnezeu, acum aștept spaniolul care este de 25 de ani președintele unei cooperative în Catalunia să vină să plantăm șofran, pentru că așa se pune, în a doua jumătate a lunii august. Dorește să vină dumnealui să stea lângă oameni până plantăm, să vedem dacă pământul și clima se pliază la asemenea plantă. Sunt deja patru spanioli membri fondatori în această cooperativă, Cooperativa Agricolă Valea Amaradiei-Catalunia. Sunt 26 de membri fondatori din Bustuchin, Roșia de Amaradia, Hurezani, sunt 26 împreună cu patru spanioli din Madrid, Barcelona”, a spus Ion Ciocea, primarul din Bustuchin.

Unul din cele mai scumpe condimente

Şofranul este o plantă de origine mediteraneană din care se extrage cel mai scump condiment din lume, chiar si unele uleiuri aromatice şi alte substanţe cu utilizări în medicină şi alimentaţie. Florile au culoarea violet si înfloresc doar toamna, iar recoltarea acestora se face doar în zori sau spre seară.

Potrivit primarului, şofranul este vândut în ţările europene şi cu opt mii de euro kilogramul. Dacă ar fi să meargă, o familie ar trăi decent doar din cultivarea şofranului. ”Dacă ar fi să meargă, până în noiembrie se culege şi după aia să vedem, dacă va da roade pământul şi clima atunci vom fi fericiţi, pentru că este 8.000 de euro kilogramul, aşa se vinde. Este o floare, să nu credeţi că intră puţin la un kilogram. Ceea ce ştiu de la ei din Spania că o familie acolo, dacă plantează 20-30 de ari de şofran, este suficient să trăiască foarte bine. Cooperativa se bazează pe asigurarea desfacerii acestor produse, de mure, afine, zmeură, ce vom cultiva”, a spus primarul Ciocea.

VIZITĂ

Edilul din Bustuchin are planuri îndrăznețe pentru comunitatea pe care o conduce. Vrea să atragă și alți membri în cooperativă și spune că în octombrie va ajunge la Bustuchin  ministrul agriculturii din Catalunia. ”Nu îți trebuie pământ mult, toți cei care vor dori să se asocieze o pot face, cooperativa are un sediu în Bustuchin. În octombrie vine ministrul agriculturii din Catalunia cu președintele Federației Cooperativelor din Spania”, a adăugat Ion Ciocea.

Vizualizări: 1,608

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: