Guvernul scumpeşte cu 16% locuinţele ANL

Lovitură grea pentru chiriaşii ANL! Începând cu această lună, locuinţele pentru tineri s-au scumpit cu 10.000-15.000 de lei. Asta după ce Ministerul Dezvoltării Regionale a crescut valoarea de înlocuire pe metru pătrat de la 328 de euro la aproximativ 383 de euro. Autorităţile locale spun că vor cere lămuriri Guvernului.

Preţul de vânzare către tineri a apartamentelor şi garsonierelor construite prin ANL a fost stabilit, pentru acest an, printr-un ordin al ministrului Dezvoltării, la 1.691,29 de lei (aproximativ 383 de euro) pe metru pătrat, cu 55 de euro pe metru pătrat mai mult decât în 2014. Potrivit Ordinului 373/2015, publicat în Monitorul Oficial, preţul pentru un metru pătrat a crescut cu 16 la sută faţă de anul trecut, ajungând până la aproape 1.700 de lei. Preţul final de vânzare a locuinţei presupune însă şi un comision de până la 1 la sută din valoarea locuinţei, plătit către unitatea care face vânzarea.

Autorităţile locale cer lămuriri de la Guvern

Reprezentanţii Primăriei Târgu Jiu spun că vor cere lămuriri. „Creşte preţul la locuinţele ANL, lucru care şi ne noi ne-a şocat. A crescut cu aproape 50 de euro metru pătrat. În aceste condiţii, preţul unui apartament sau garsonieră ANL creşte cu aproape 10.000 - 15.000 de lei, lucru care nu-l justifică nici piaţa energetică, nici valoarea materialelor de construcţii, nu ştiu care a fost politica Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe. Probabil, o să cerem lămuriri şi noi, primăriile”, a declarat Alexandru Zaharia, directorul societăţii Edilitara.

La nivelul municipiului Târgu Jiu, din cei 429 de chiriaşi ANL, doar şase şi-au achiziţionat locuinţele. În momentul de faţă, există aproximativ 70 de solicitări pentru cumpărarea locuinţelor ANL, însă autorităţile locale se aşteaptă ca cererile să fie retrase. „Deja din cele 67 de cereri depuse pentru cumpărare, erau două solicitări în lucru, iar acum nu se mai vând. Probabil, primarii prin asociaţiile primarilor vor face o intervenţie fie către Guvern, fie către Ministerul Dezvoltării. Eu, personal, nu consider justificată această majorare a preţurilor. Sunt de acord ca agenţia să-şi recupereze banii pe locuinţe şi să reinvestească, dar nu la preţurile astea pentru că în această situaţie se apropie de preţurile pieţei obişnuite şi nu mai venim să-i sprijinim cu nimic pe aceşti tineri care au locuit cinci ani în aceste locuinţe, care le-au adus mici îmbunătăţiri”, a mai precizat Alexandru Zaharia.

Vizualizări: 171

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: