Apartamentele în Târgu-Jiu, mai ieftine cu 10.000 de euro

Agenţiile imobiliare din Gorj fac eforturi mari pentru a se menţine pe linia de plutire. Aproximativ jumătate dintre patroni au renunţat la afacere din cauză că nu mai era rentabilă. Programul „Prima casă” nu a ajutat piaţa imobiliară. Preţurile la apartamente şi terenuri au scăzut cu circa 20-30%.

Numărul firmelor gorjene care intermediază vânzări de locuinţe şi terenuri este în continuă scădere. Dacă în urmă cu 10 ani această afacere se bucura de succes, acum este pe cale de dispariţie. Jumătate dintre patroni au pus lacătul pe uşă şi s-au reorientat spre alt domeniu de activitate. Firmele care au reuşit să reziste pe piaţă fac eforturi mari pentru a oferi clienţilor cele mai avantajoase oferte. Reprezentanţii societăţilor imobiliare consideră că la acest declin au contribuit şi condiţiile impuse de bănci pentru obţinerea unui credit. “Vânzările la imobile merg foarte slab. Blocajul vine de la bănci. Dacă în anii trecuţi oamenii puteau obţine mai uşor credite, acum piaţa nu se mai mişcă. Programul “Prima casă” nu a ajutat foarte mult piaţa, fiind un oraş mic, vânzările continuă să fie foarte scăzute. Oferta este mare dar cererea este foarte scăzută pentru că nu există lichidităţi”, a declarat Marius Dumitraşcu, directorul Agenţiei Imobiliare „Casa Ta”.

Preţuri mai mici cu până la 30%

Reducerea numărului de tranzacţii a provocat o scădere accentuată a preţurilor, de 20-30%. „Preţul unui apartament în zona centrală este de 40-45 mii de euro, faţă de 50-60 mii de euro, cât era în anii trecuţi. Şi vânzările de terenuri s-au blocat. Un mp de pământ la periferia oraşului se vinde cu 25-30 euro“, a mai precizat Marius Dumitraşcu. Reducerea numărului de tranzacţii le-a afectat şi veniturile agenţilor imobiliari care de regulă nu au salarii fixe şi beneficiază de comisioane la încheierea unui contract. Previziunile sunt în continuare sumbre. Specialiştii imobiliari susţin că nici în perioada următoare numărul tranzacţiilor nu va creşte. Firmele care supravieţuiesc pe piaţa imobiliară îşi adaptează activitatea orientându-se spre închirieri.

Vizualizări: 109

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: