Apel: Fraţi mineri, ne facem circari?

Tot mai mulţi mineri şi energeticieni se declară revoltaţi pe paginile de socializare de faptul că liderii lor de sindicat nu fac nimic pentru a obţine şi pentru ei condiţii speciale de muncă. Asta le-ar da dreptul să se pensioneze mai devreme.

Sindicalistul Manu Tomescu a atras atenţia asupra faptului că noua lege a pensiilor nu le dă dreptul minerilor şi energeticienilor să se pensioneze mai devreme. La condiţii speciale sunt prinse meserii precum balerin, acrobat, dansator, jongler, clovn, călăreţ de circ, dresor de animale sălbatice, cascador. Dacă la unele este explicabil, la altele pot fi ridicate semne de întrebare. Cât de grea poate fi meseria de clovn?

Minerii chiar se întrebau pe paginile de socializare dacă nu cumva ar trebui să se facă circari. Unii chiar i-au ironizat pe politicieni şi pe liderii de sindicat, spunând că aceştia merită din plin să fie încadraţi în condiţii speciale, câtă vreme nu sunt decât nişte clovni. Iată câteva dintre mesaje: „Fraţi mineri, ne facem circari? Cât de greu poate fi?”, „Mai bine ne facem toţi clovni, nu că nu am fi deja”, „Cât de greu poate fi să dresezi un ponei?”, „Dacă priveam atent la anumiţi lideri, aveam atestate de clovni, la zi. Pentru mine majoritatea, să nu zic toţi (ca deranjez), sunt clovnii administraţiei”, „Avem şi noi circarii noştri, dar la vârf”.

Manu Tomescu, de la Sindicatul Energia Rovinari, a lansat pe facebook o campanie prin care cere amendarea proiectului Legii pensiilor, astfel încât muncile grele din CE Oltenia să fie încadrate în condiţii speciale, echivalentul grupei I. Deocamdată, opt mii din cei 13.000 de salariaţi ai CE Oltenia beneficiază de condiţii deosebite, echivalentul grupei a II-a, dar şi pe acestea le-ar putea pierde la sfârşitul anului. Demersul lui Manu Tomescu este susţinut de mulţi salariaţi, dar şi de Sindicatul Liber EMC Roşia. Cei mai mulţi lideri sindicali au preferat însă să se delimiteze de acest demers, considerându-l lipsit de şanse. (A.A.)

Vizualizări: 3,513

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: