Arbore căzut în Defileu peste maşina unui gorjean

Conducătorii auto care au circulat ieri prin Defileul Jiului au avut parte de surprize extrem de neplăcute din partea vremii, pe lângă gropile din carosabil, aceştia trebuind să facă faţă şi rigorilor naturii. Dintre toţi, unul singur poate spune că, deşi are aproape 70 de ani, s-a născut pentru a doua oară pentru că maşina cu care circula a fost zdrobită de un copac smuls de vânt de pe versant.

Constantin Mazilu are 68 de ani şi este profesor la liceul economic din Petroşani. Acesta spune că venea la Scoarţa, în judeţul Gorj, pentru a-şi vedea meleagurile natale. Maşina sa a fost zdrobită de un arbore care a căzut de pe versant, din cauza viscolului, bărbatul scăpând doar cu o sperietură puternică. Fagul care a căzut de pe munte a distrus locul din dreapta faţă al maşinii, loc pe care nu se afla nimeni în momentul impactului produs în zona Pietrele Albe - Cârligul Întors. "Eu m-am speriat enorm, vă daţi seama, să vină arborele peste mine. Puteau să îl taie mai din timp drumarii sau cei care erau în drept, nu să îl lase să ajungem la lucrurile astea. Am putut să cobor repede din maşină şi mă bucur că nu am avut pe nimeni din locul din dreapta faţă pentru că sigur era mort acum. Am plecat pe la 11.00 şi ceva din Petroşani, ca să ajung la Colibaşi, lângă Scoarţa, pentru că vroiam să îmi văd meleagurile natale. Nu-mi închipuiam eu că o să am parte de aşa nenorocire. Numai Dumnezeu a mai vrut să rămân în viaţă. Vă daţi seama că dacă pica arborele ăla cu o palmă mai spre mine sau eu circulam mai pe marginea şoselei acum poate nu mai eram în viaţă", a declarat conducătorul auto. Bărbatul ne-a mărturisit că s-a gândit mereu la fiica sa şi la ceilalţi membri ai familiei, care au fost informaţi de Poliţie despre incidentul în care a fost implicat acesta.

Teafăr după ce maşina i-a fost făcută praf

Constantin Mazilu a fost adus la spitalul din Târgu Jiu cu o ambulanţă, însă el nu a suferit răni grave. Bărbatul a rămas la spital timp de câteva ore nu pentru că ar fi avut probleme de sănătate, ci pentru că poliţiştii au trebuit să îi recolteze sânge pentru probele de alcoolemie. În tot acest timp, şoferul a menţionat că nu a ştiut nimic despre maşina pe care a lăsat-o sub arborele căzut, maşină pe care şi-a cumpărat-o înainte de Crăciun cu mari sacrificii şi pe care speră să o repare cu ajutorul poliţei Casco. "Eu nu ştiu nimic despre soarta maşinii pentru că trebuie să stau aici să mi se ia sânge. Nu am idee dacă e Poliţia acolo şi o păzeşte, dacă a dus-o cineva undeva. Nici nu ştiu dacă o să îmi dea cineva vreo despăgubire. Aveam parcă o poliţă Casco la ea, nici nu mă prea pricep la treburile astea pentru că de a abia o luasem din luna decembrie. Imaginaţi-vă ce sacrificii presupune o maşină ca asta pentru un profesor în vârstă ca mine, că ştiţi salariile din învăţământ, câte economii a trebuit să fac eu ca dascăl ca să îmi pot permite aşa ceva. Şi acum uite, s-a ales praful de ea" spunea gorjeanul mutat de ani buni la Petroşani.

Copacul a căzut lângă "Cârligul Întors"

Incidentul a avut loc ieri la prânz în Defileul Jiului într-un loc în care şi în anii trecuţi s-au produs căderi de arbori şi alunecări de teren, fără ca nimeni să fie rănit atunci. Circulaţia rutieră a fost blocată acum pentru circa o oră, drumarii intervenind pentru a tăia copacul căzut şi alţi doi arbori pe care vântul ar fi putut să îi doboare peste maşinile aflate în trafic. Şoferii prinşi de blocajul creat în trafic erau extrem de nemulţumiţi de faptul că arborele nu a fost tăiat mai din timp, aceştia temându-se pentru viaţa lor. "Cum dracului să nu fie domnule periculos-! Ăştia parcă-s nebuni! Au lucrat şi anul trecut şi acum doi ani aici în zonă, au tot tăiat la copaci după ce au căzut pe drum, dar niciodată nu i-au dat ei jos dinainte ca să evite un necăz ca acesta. Păi dacă mai era cineva în maşină cu omul ăla, murea persoana respectivă, cine răspundea? Venea vreunul de la drumuri să-l mai învie? Eu nu cred. Maşina poate şi-o mai repară şoferul, dar spaima prin care o trecut, vai săracul de el, mai ales că am înţeles că e om în vârstă", afirma unul dintre şoferii de tir prinşi în blocaj.

Drumari arătaţi cu degetul

Zeci de minute şoferii au fost traşi pe dreapta, puţini încumetându-se să coboare din maşini din cauza viscolului. Fulgii, vântul şi frigul îi băgau repede pe curioşi în maşini, deşi mulţi ar fi vrut să vadă ce se întâmplase "în faţă", acolo unde începea coloana de autovehicule. "E mai clar ca niciodată, la noi e ca la nimenea. Păi vara e cald, iar iarna, uite, cad copacii pe maşini pentru că nu are cine să-i taie din timp. Putea fi oricine în locul domnului pe care l-a luat salvarea. Dacă era un tir mai mare, îl lovea pe şofer în plin, dar nu se gândeşte nimeni la asta", spunea un şofer, în timp ce Marcel Guran, un prieten de-al bărbatului rănit, dădea vina pe drumari pentru incidentul creat. "Părerea mea este că vina o au cei de la Drumuri pentru că aici s-a lucrat şi în trecut şi nu s-a finalizat nimic aşa cum ar fi trebuit. A fost zăpada, a plouat, a venit acum şi viscolul acesta şi normal că a căzut copacul. Fagul nu aşteaptă după drujbă. Bine că nu e mai gravă situaţia că acum puteam aprinde lumânări pe aici, Doamne fereşte", spune bărbatul.

Drumarii au intervenit până la urmă cu drujbele şi au mai doborât alţi doi copaci care stăteau pe marginea drumului şi erau un real pericol pentru şoferi. Maşinile prinse de blocajul respectiv au fost puse în mişcare după zeci de minute de aşteptate, timp în care conducătorii auto şi-au dat seama încă o dată că plătesc taxe degeaba statului român. Interesant este că în urmă cu vreo doi ani autorităţile au demarat la nivel de judeţ o amplă campanie de tăiere a arborilor de pe marginea drumurilor naţionale. Tăierea nu s-a aplicat şi în Defileu, unde este pădure, deşi în zona unde s-a produs ieri incidentul au mai avut loc astfel de întâmplări, şoferii spunând că mai există încă şi alte locaţii în care asemenea evenimente se mai pot produce dacă arborii nu sunt îndepărtaţi până nu e prea târziu.

Vizualizări: 168

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: