Arestat la 6 ani după crimă. Cadavrul, de negăsit! Poveste de film!

Veste șoc pentru un gorjean de 41 de ani din Târgu Cărbunești care a ajuns tocmai prin Norvegia în speranța că autoritățile îi vor pierde urma. A fost găsit și arestat preventiv, fiind acuzat că în februarie 2010 și-a omorât un bun amic, atât de bun încât soția acestuia avea relații intime cu el, ceea ce a şi complicat la maximum relațiile dintre ei. Procurorii bucureșteni au fost cei care au descâlcit până la urmă ițele acestei povești, fără să reușească însă să dea de urma rămășițelor pământești ale victimei.

Povestea celui ucis este demnă de film. Daniel Nistor, Heru cum îi spuneau prietenii, ar fi împlinit în această vară 46 de ani dacă ar mai fi fost în viață. Înainte de 1989 a primit o condamnare pentru omor, după ce, în armată fiind, s-a certat cu un alt soldat și a înfipt baioneta în el. A făcut un deceniu de pușcărie și în 1999 s-a eliberat, încercând să își refacă viața. S-a căsătorit cu Florina Ciucur (foto) și și-a încercat norocul în afaceri. Și-a cumpărat o basculantă, dar fără să câștige vreun ban de pe urma ei. A intrat în combinații cu mașini de mâna a doua aduse din afară, dar fără să dea marea lovitură. Nici în viața privată nu a avut prea mult noroc pentru că soția a intentat divorț de el de două ori. Prima dată femeia s-a răzgândit, iar în 2009 a revenit cu o nouă cerere și a rupt căsnicia. Cei doi au păstrat o relație bună, numai că, între timp, Florina a început să îl cunoască mai bine pe Felix Dianu, zis și Benone, un bărbat de 41 de ani din Târgu Cărbunești, prieten bun cu fostul său soț.

Daniel Heru, victima

Au dispărut într-o seară de februarie
Atât de buni prieteni erau cei doi încât, spun părinții lui Heru, Benone i se adresa numai cu „fratelli”. Benone s-a dus însă la munte după ciuperci și Florina a mers și ea cu el, cele câteva zile petrecute de ei în sălbăticie contribuind la ruperea relației cu Heru. Acesta o iubea însă mult pe fosta nevastă și tot spera într-o împăcare, în februarie 2010 făcându-și bagajele pentru a merge după ea în Italia, în speranța că o va recuceri. Cu două zile înainte de a pleca în străinătate, Heru a avut o ultimă întâlnire cu Benone. Cei doi s-au urcat într-o mașină condusă de cel considerat acum criminal și au dispărut într-o direcție necunoscută. „Asta s-a întâmplat lunea. Era undeva pe la șase seara, din ce îmi amintesc. El trebuia să vină a doua zi acasă că urma să îl ducă pe ta-su la spital la Cărbunești, că știu că la plecare i-a și spus că se vor vedea a doua zi la spital. De atunci nu am mai știut nimic de copilul meu. Am avut o presimțire în momentul în care, cu vreo două luni înainte, în decembrie 2009, i-a dispărut mașina de acasă și a fost sunat că arde la Pojogeni. Cineva a luat-o cu chei potrivite și i-a dat foc, iar Benone ăsta știa unde ține cheile, că doar erau prieteni”, spune mama lui Heru.

Parintii lui Heru

Elodia II
Din momentul în care s-a urcat în mașina lui Benone nimeni nu mai știe nimic despre Daniel Nistor. Rudelor li s-a părut suspect că acesta a dispărut în mod subit, în condițiile în care urma să plece în Italia, iar după câteva zile au sesizat autoritățile cu privire la dispariția sa. Așa au fost făcute primele cercetări în acest caz, fără rezultate deosebite. În lunile și anii care au urmat, anchetatorii gorjeni au periat, la propriu, o suprafață vastă în zona comunelor Bustuchin și Logrești, la vremea respectivă nici procurorii nici polițiștii nespunând ce sau pe cine caută pe acolo. Zona nu a fost aleasă la întâmplare pentru că, în momentul dispariției, Heru avea cu el trei telefoane mobile. Semnalul telefonic înregistrat în rețelele de telefonie indicau prezența acestuia în zona amintită, fără să îi fie găsită însă urma. Anchetatorii au descoperit că Benone a folosit una dintre cartelele SIM din telefoanele victimei pentru a trimite mesaje la rude și prieteni pentru a le spune că a plecat în străinătate. “Am plecat în Bulgaria. Spune-i şi lu' mamaie”, suna mesajul respectiv, deși Bulgaria nu era tocmai destinația pe care și-o alesese Heru.
Bărbatul nu a mai ajuns nici în Italia, iar atunci și acum Benone a susținut că Heru nu s-a urcat în mașina sa și că nici nu se cunoșteau atât de bine. Părinții celui dispărut au însă o singură dorință. „Să spună unde ne-a dus băiatul, să luăm puținele oscioare pe care le-om mai găsi acolo și să îl înmormântăm creștinește. Atâta vrem, să știm unde e locul unde zace de atâția ani copilul nostru”, spune mama lui Heru, în timp ce tatăl său e ceva mai radical și vrea o pedeapsă dură. „Legea să îl pedepsească, dar să nu aud că îi dă cu suspendare pentru ceea ce a făcut el. Cum l-a omorât el pe copilul meu așa să moară și el. L-o fi băgat în acid ca să îi piardă urma, în acid să îl bage și pe el ca să vadă cum e”, spune bărbatul.

Ancheta începută de Moţa, finalizată la Bucureşti
Inițial ancheta de la Gorj a fost condusă de procurorul Emil Moța, dar după câteva luni dosarul a ajuns pe masa procurorilor din capitală și, de aici, pe la mai mulți ofițeri criminaliști, unii dintre ei și pensionându-se între timp. La 10 februarie 2016 a rămas definitivă o sentință judecătorească prin care magistrații l-au declarat mort în mod oficial pe Nistor, verdictul fiind dat în decembrie 2015, după mai multe încercări de citare a acestuia în vederea prezentării la instanță. „Dispune declararea judecătorească a morţii numitului Nistor Daniel, fiul lui Constantin şi Elena, cu ultimul domiciliu în oraş Tg-Cărbuneşti, sat Creţeşti, judeţul Gorj, stabilind ca dată a decesului 15.02.2010, ora 23:59. Dispozitivul hotărârii de declarare a morţii, rămase definitive, se va afişa timp de 2 luni la sediul instanţei şi al primăriei Tg-Cărbuneşti, la ultimul domiciliul al celui declarat mort. Dispozitivul hotărârii de declarare a morţii, rămase definitive, se va comunica serviciului public comunitar de evidenţă a persoanelor Tg-Cărbuneşti, pentru a înregistra moartea. Cu drept de apel în termen de 30 de zile de la comunicare, cerere ce se va depune la Judecătoria Tg-Cărbuneşti. Pronunţată în şedinţa publică azi 16.12.2015”, au decis magistrații.

Suspectul, arestat după șase ani

Felix Dianu zis „Benone”, săltat din Norvegia
Cu dovada că Nistor e mort, anchetatorii au intensificat cercetările și au reușit în cele din urmă să strângă suficiente probe care să îl incrimineze pe Felix Dianu. Benone a mirosit însă că va avea probleme și a fugit împreună cu familia sa în Norvegia, loc de unde a și fost ridicat la sfârșitul săptămânii trecute. Luni individul a fost reținut, iar marţi a fost emis mandat de arestare pe numele său pentru 30 de zile, deși, la fel ca în cazul Elodia, nu există informații, cel puțin la nivel public, cu privire la locul în care s-ar afla cadavrul, asta deși Dianu e acuzat inclusiv de profanare de morminte. ”În urma cercetărilor efectuate în cauză, procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus schimbarea încadrării juridice în infracţiunea de omor, iar ulterior, la data de 23 februarie 2016, au extins urmărirea penală şi sub aspectul săvârşirii infracţiunii de profanare de morminte. Din probatoriul administrat până în prezent au rezultat următoarele: În cursul zilei de 15 februarie 2010, la intrarea în oraşul Târgu Cărbuneşti, victima N.D. s-a urcat în autoturismul condus de inculpatul Dianu Felix, situaţie de fapt confirmată de declaraţiile a trei martori. În aceeaşi seară, N.D. a fost victima infracţiunii de omor, comisă de inculpatul Dianu Felix, care i-a ascuns ulterior cadavrul pentru a evita tragerea la răspundere penală. Practic, relaţia tensionată dintre inculpat şi victimă – cauzată de existenţa unei relaţii apropiate dintre inculpat şi fosta soţie a victimei - a degenerat în acţiunea violentă care a dus la suprimarea vieţii victimei. Intenţia inculpatului de a induce în eroare rudele victimei reiese dintr-o serie de acţiuni ale acestuia, care a încercat prin diverse modalităţi să le creeze apropiaţilor victimei convingerea că aceasta este plecată în străinătate. Astfel, prin transmiterea unor mesaje telefonice, inculpatul a încercat să justifice absenţa victimei, cu motivarea că ar fi plecat din ţară – obţinând astfel întârzierea sesizării dispariţiei”, a comunicat marţi Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, rudele din Târgu Cărbunești ale lui Felix Dianu refuzând să comenteze cu privire la situația acestuia și cu privire la acuzațiile ce îi sunt aduse.

Florina, femeie iubită de cei doi

Vizualizări: 13,612

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: