Arestați pentru că poartă tricouri pe care scrie ”EROU”

Asta se întâmplă când nu iei poziție împotriva trepădușilor politici ca prefectul Florescu, atunci când aceștia îndrăznesc să-ți îngrădească din drepturi și libertăți. 

Să porți un tricou alb cu cuvântul ”EROU” scris pe piept, în limba engleză, e o faptă penală, în Turcia. 50 de tineri, majoritatea studenți, au fost arestați, zilele acestea, doar pentru că purtau un astfel de tricou. Unul dintre cei arestați este un copil de 13 ani, ridicat dintr-o cafenea in Neveshir, unde era cu tatăl său.

Nebunia a început pe 13 iulie, când un suspect acuzat că ar fi plănuit asasinarea lui Erdogan (astfel de acuzații sunt făcute fără probe zilnic, în Turcia) a fost arestat. Întâmplător, suspectul purta un tricou pe care scria ”EROU”. Ca să-și arate solidaritatea cu omul arestat pe nedrept, mai mulți tineri din toată țara au început să se pozeze cu tricouri identice. Astfel, au fost automat catalogați drept dușmani ai sistemului și arestați. 

Cum a fost votat Erdogan dictator

Turcia (ca și Polonia și Ungaria) s-a transformat oficial într-o dictatură acum 3 luni. Ca multe dictaturi, începutul a fost democratic, cu un vot popular aproape inexplicabil: un referendum desfășurat în aprilie i-a permis președintelui Recep Tayyip Erdogan să modifice constituția astfel încât rolul lui să fie mult mai important, iar parlamentul și alte instituții, inclusiv instanțele, au devenit decorative.

De atunci, a început prăpădul: toți adversarii politici ai lui Erdogan au fost, unul câte unul, judecați sumar și arestați. La fel pățesc și oamenii simpli care îndrăznesc să îl conteste pe Erdogan în public.

A.M.

Vizualizări: 884

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Externe:

Citește și: