Arheologii au descoperit 60 de sarcofage intacte în Egipt

Arheologii au descoperit în Egipt aproape 60 de sarcofage în stare perfectă într-o necropolă din Saqqara, la sud de Cairo. Acestea au fost îngropate în urmă cu peste 2.500 de ani.

Descoperirea a fost făcută în apropierea celebrei piramide în trepte a lui Djoser, construită în urmă cu 4.700 de ani, prima din era faraonică. Conform primelor observaţii, sarcofagele conţin rămăşiţe ale unor preoţi, ale unor responsabili politici de rang înalt şi ale altor personalităţi.

Deschiderea unuia dintre sarcofage a avut loc în faţa presei şi a invitaţilor adunaţi sub un cort mare şi a relevat o mumie perfect conservată, ornată cu hieroglife colorate, cu un chip cu trăsături fin conturate, relatează France Presse.

Egiptenii anunţă  că acesta nu este însă decât începutul, pentru că au mai rămas sarcofage în groapa funerară, nu se știe câte, acestea fiind amplasate în alte puţuri decât cel din care au fost scoase cele 60. Sarcofagele din lemn datează probabil din a 26-a Dinastie a Egiptului antic, în jurul secolelor VI-VII î.H. Zeci de statui au fost recuperate din împrejurimi, în special o figurină din bronz a zeului florii de lotus, Nefertum.

Toate sarcofagele, acoperite cu desene complexe în culori vii, precum şi cu hieroglife, urmează a fi transportate la Marele Muzeu  Egiptean (Grand Egyptian Museum), a cărui inaugurare prevăzută pentru sfârşitul anului 2020 a fost amânată pentru anul următor.

Situl Saqqara, care se află la 25 km sud de piramidele din platoul de la Giza, adăposteşte necropola capitalei Egiptului antic, Memphis care este inclus în patrimoniul mondial al UNESCO.

Aceasta este prima mare descoperire după ce pandemia de COVID-19 a afectat Egiptul, determinând închiderea şi a siturilor arheologice timp de trei luni.

Vizualizări: 1,368

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: