Armata română în anii comunismului

Colonelul în rezervă şi scriitorul Ion Gociu face o radiografie a evoluţiei armatei române după Al Doilea Război Mondial pentru telespectatorii emisiunii „Cine a fost odată-n Gorj”. Istoria şi armata sunt două dintre marile pasiuni ale scriitorului Ion Gociu, cel care a prelucrat în ultimii ani cu mult succes cu uneltele literare momente semnificative pe această temă.

Ion Gociu, un scriitor gorjean octogenar cu o prezenţă editorială constantă în ultimii ani, are în spate şi o carieră militară de excepţie. Am profitat şi noi pentru a vorbi despre Armata Română în anii comunismului.

După cum ne mărturiseşte colonelul Ion Gociu, înainte de război, accesul în corpul de ofițeri din armata română îl aveau toți bărbații apți și școliți ai țării, indiferent de etnie. Teoria că numai cei bogați ajungeau ofițeri nu stă în picioare, situaţia fiind rezolvată prin căsătorie.

Despre armata română în anii comunismului, Ion Gociu punctează câteva momente: în anii 1949-1955, armata a fost curățată de elementele necorespunzătoare politic. Începând cu anul 1948, după venirea la conducerea armatei a lui Emil Bodnăraș, mulți ofițeri apți, cu experiența războiului, au fost umiliți prin deblocare, chiar fără drept de pensie. Mulți au fost și condamnați la ani grei de temniță „că au luptat împotriva URSS”, parcă ar fi  avut de ales! Repunerea lor în drepturi s-a făcut mult prea târziu; cei care au mai rămas în viață, considerați ulterior veterani; În  primele promoții de ofițeri, porecliți „de paie” (1949-1953) erau selecționati din rândul muncitorilor și prea puțini absolvenți de liceu. Studiile pretinse la admitere, erau șapte clase primare. Unii n-au avut nici atâtea, fiindcă li se lua în considerație declarația verbală, fără prezentarea unui document oficial la intrare.

“Prima promoție cu procent de cca 80% absolvenți cu examen de maturitate-îşi aminteşte Ion Gociu-a fost cea din 1955, din care am făcut parte. Restul de 20% aveau școli de meserii asimilate, dar care ulterior au fost obligați să termine liceul la f.f. sau seral. Abia după 1960, lucrurile au intrat în normalitate”.

Alte amănunte în emisiunea CINE A FOST ODATĂ-N GORJ de luni, 8 octombrie 2012, la orele 18.30 şi 20.30.

Vizualizări: 539

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: