Asigurarea obligatorie a locuinţelor cu 20 euro, o mare ţeapă

Amenzile preconizate pentru neasigurarea locuinţelor i-au pus pe jar pe gorjeni. De frică să nu fie sancţionaţi de către primării foarte mulţi cetăţeni au luat cu asalt societăţile de asigurare, încheindu-şi poliţe cu 20 de euro. Pentru a-şi atrage clienţii, reprezentanţii firmelor evită să le vorbească oamenilor despre riscurile asigurate ci doar le amintesc că peste aproximativ două săptămâni vor primi amenzi de până la 500 lei, în cazul în care nu-şi asigură locuinţa.

Societăţile de asigurare care încheie poliţe obligatorii sunt asaltate de gorjenii care doresc să-şi asigure locuinţa. Deşi pare o valoare mică, 10 sau 20 de euro, cuantumul poliţei de asigurare este foarte mare comparativ cu protecţia oferită. Înainte de a plăti aceste sume oamenii trebuie să ştie că poliţa de asigurare obligatorie nu acoperă decât trei riscuri, care pe unii nu i-ar putea afecta indiferent de capriciile vremii. Este vorba despre inundaţie catastrofică, alunecare de teren şi cutremur. O poliţă obligatorie de 20 de euro nu are nici o valoare în cazul în care se produc inundaţii de bloc, scurt circuit cu incendii în locuinţă şi alte riscuri care se pot întâmpla chiar din neglijenţa proprietarului.

Dezavantajele poliţei de 20 de euro, uitate de asigurători               

Din dorinţa de a acapara cât mai mulţi clienţi, angajaţii firmelor de asigurare uită să amintească cetăţenilor care sunt riscurile pentru care îşi asigură locuinţa cu bani puţini. Este foarte important de precizat că aceasta este totuşi o asigurare minimă, în caz de daună despăgubirea mergând până la maximum 20.000 euro, pentru locuinţele cu structura din beton (clasa A), şi până la 10.000 euro, pentru locuinţele din chirpici şi alte materiale similare (clasa B). Preţul acestor asigurări, care sunt valabile un an de zile, este de 20 euro, respectiv zece euro, în funcţie de clasa locuinţei. “Oamenii sunt naivi şi mulţi îşi asigură acum locuinţele doar pentru a nu fi amendaţi de primării. Foarte puţini sunt aceea care realizează că poliţele de asigurare obligatorie nu au nici o valoare în cazul unor inundaţii în bloc sau în cazul unor incendii produse în locuinţă. În loc să opteze pentru asigurările obligatorii de 20 de euro, cetăţenii ar trebui să se orienteze spre asigurările facultative în care sunt incluse toate riscurile“, a declarat Nicolae Goaţă, directorul unei firme de asigurări din Târgu Jiu. O asigurare facultativă cu o valoare de 30- 50 de euro/an include, pe lângă riscurile catastrofice, şi incendii, inundaţii produse de vecini şi răspundere civilă în cazul în care inundăm vecinii. De asemenea, anumite societăţi de asigurare oferă, în acelaşi preţ şi asistenţă gratuită la domiciliu. “Asigurările facultative asigură şi asistenţă gratuită la domiciliu. De exemplu, dacă s-a spart geamul în urma unei furtuni firma de asigurare îl înlocuieşte fără ca proprietarul locuinţei să suporte cheltuielile”, a mai precizat Nicolae Goaţă.

TERMEN

După ce a iniţiat în 2008 Legea nr. 260, privitoare la asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva catastrofelor, Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI) a venit, periodic, cu câte  un comunicat prin care a anunţat că termenul-limită de conformare a fost prelungit până la o anumită dată, cel mai recent indicând data de 15 iulie.

AMENDĂ

Persoanele care nu-şi asigură locuinţele riscă amenzi cuprinse între 100- 500 lei. Sancţiunile vor fi aplicate de către primării care în urma unei situaţii statistice primite de la Polul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale vor şti precis care dintre localnicii şi-au asigurat sau nu locuinţa.

Vizualizări: 202

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: