Aşteaptă Moşu’ într-o căsuţă dărăpănată, dar încrezători în viitor

Doi copii cu rezultate foarte bune la învăţătură speră ca Moş Crăciun să ajungă şi la căsuţa lor dărăpănată. Nu visează la jucării scumpe, ci doar îşi doresc să aibă mese îmbelşugate de sărbători. Tatăl i-a abandonat, iar mama luptă din răsputeri pentru a-şi ţine familia unită. Singurul venit sunt alocaţiile copiilor, iar femeia munceşte cu ziua ca să acopere cheltuielile pentru transportul fiului său la liceu.

Simona Andronache locuieşte cu cei doi copii ai săi într-o căsuţă dărăpănată din satul Cârligei, comuna Bumbeşti Piţic. Deşi au o singură cameră cu două paturi, încăperea străluceşte de curăţenie. În urmă cu câţiva ani, Simona Andronache s-a trezit că trebuie să-şi crească singură copiii, după ce soţul a părăsit-o pe motiv că pleacă la muncă în străinătate. Plecarea la muncă a acestuia nu i-a adus beneficii materiale, ci doar necazuri. „Nu ne ajută cu nimic, nu trimite bani la copii, în schimb nu putem beneficia de ajutor de încălzire de la primărie, nu pot primi ajutor social din cauză că se presupune că el câştigă bani în străinătate, iar noi nu suntem divorţaţi. În urmă cu câţiva ani am vrut să pun divorţul, dar am aflat că voia să-mi ia băiatul şi să-l ducă la bunica lui, care locuieşte singură, pentru a o ajuta în gospodărie. Nu am suportat ideea de a-mi separa copii, aşa că am acceptat situaţia asta. Ne-a abandonat, dar nu voi băga divorţul pentru că s-ar putea ca legea să-i dea lui băiatul. Fata mea are 12 ani, iar băiatul are 17 ani. Copiii mei sunt foarte uniţi. Cea mică primeşte lapte şi corn de la şcoală, dar nu-l mănâncă singură, îl împarte cu fratele ei. La fel este şi băiatul. Mai bine accept acest compromis decât să-i separ pe copii”, a declarat Simona Andronache.

Copiii, mândria mamei

Singurul venit al familiei este alocaţia copiilor, iar mama munceşte cu ziua pentru a putea plăti transportul băiatului la liceu. „Copilul meu este elev în clasa a X-a la liceul din Novaci, învaţă foarte bine, cea mai mică nota a lui este 8, la matematică, disciplină pe care o face cu domnul Mitescu, un profesor foarte exigent. Când a luat nota 8, a venit acasă plângând, vecinul lui luase 3 şi nu mai plângea. Muncesc cu ziua pe la oameni. De câteva luni, lucrez ca menajeră la un medic. Nu fug de muncă, fac orice pentru ca fata şi băiatul meu să ajungă oameni cu carte. Copiii mei participă şi la activităţi extraşcolare, fac dansuri populare la Grupul Izvoraşul. Mă mândresc cu ei pentru că sunt nişte copii buni. Băiatul munceşte în gospodărie ca un adevărat bărbat. Arăm împreună, săpăm, semănăm. Nu avem fântână, iar el cară apă de la un kilometru. Copiii mei sunt conştienţi că fără muncă nu faci nimic în viaţă”, spune Simona Andronache. Chiar dacă au o căsuţă sărăcăcioasă, cu o singură cameră, copiii Simonei Andronache sunt bine îngrijiţi, iar locuinţa lor este foarte curată. În pragul sărbătorilor, când alţi copii îşi doresc jucării sau telefoane scumpe, fraţii Andronache nu vor decât să aibă parte de mese îmbelşugate, aşa cum doar la televizor văd.

Vizualizări: 167

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: