Atenţie! Poliţia, cu ochii pe pietoni!

În perioada 9-11 august a.c., poliţiştii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Gorj, vor desfăşura acţiuni pentru depistarea pietonilor care nu respectă normele privind circulaţia pe drumurile publice, precum şi pentru depistarea conducătorilor auto care nu acordă prioritate de trecere pietonilor angajaţi în traversarea regulamentară a drumului public. Acest gen de acţiuni se desfăşoară la nivel naţional, sub coordonarea Direcţiei Rutiere din cadrul I.G.P.R.

Astfel, la data de 9 august a.c., poliţiştii rutieri vor desfăşura, pe raza oraşelor şi a municipiilor Târgu-Jiu şi Motru, acţiuni pentru combaterea indisciplinei pietonilor angajaţi în traversare prin loc nepermis.

La data de 10, respectiv 11 august a.c., în oraşele şi municipiile din judeţ se vor organiza acţiuni pentru combaterea indisciplinei conducătorilor de autovehicule în ceea ce priveşte neacordarea priorităţii de trecere pietonilor, angajaţi în traversare regulamentară prin loc corespunzător.

Cu ocazia acestor acţiuni, ce au ca scop reducerea accidentelor de circulaţie determinate de încălcarea normelor rutiere în ceea ce priveşte traversarea neregulamentară a pietonilor, respectiv, neacordarea priorităţii de trecere pietonilor, poliţiştii rutieri vor utiliza echipamentele video de supraveghere a traficului rutier şi măsurare a vitezei de deplasare a autovehiculelor, instalate pe autospecialele unităţilor de poliţie rutieră.

La nivelul judeţului Gorj, din analiza de risc rutier rezultă că una dintre principalele cauze generatoare de accidente grave de circulaţie o reprezintă traversarea neregulamentară a pietonilor.

În perioada 1 ianuarie - 31 iulie a.c., comparativ cu perioada similară a anului 2011, s-au înregistrat 12 accidente (+1), soldate cu decesul a 6 persoane (+3) şi rănirea gravă a altor 6 (-2), ce au avut drept principală cauză generatoare traversarea neregulamentară a pietonilor.

Sfaturi pentru pietoni

Deplasaţi-vă numai pe trotuare, iar în lipsa acestora, numai pe partea stângă a drumului public şi cât mai aproape de marginea carosabilului!

Traversaţi strada numai prin locurile marcate (“zebră”) şi semnalizate cu indicatoare! În intersecţiile fără marcaj pietonal, traversaţi pe la colţul străzii, numai după o temeinică asigurare!

Acolo unde sunt instalate semafoare, traversaţi numai la culoarea verde a acestora! Evitaţi să traversaţi strada în fugă!

Aşteptaţi mijloacele de transport în comun numai pe trotuare sau refugiile special amenajate şi nu pe partea carosabilă!

După coborârea din mijloacele de transport în comun, nu traversaţi strada prin faţa sau prin spatele acestora. Traversarea se realizează numai după plecarea lor din staţie, prin locurile special amenajate!

Vizualizări: 136

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: