Au ieșit viperele din hibernare. Atenție dacă mergeți pe munte!

S-a încălzit vremea și gorjenii caută deja locuri mai răcoroase unde să se relaxeze. Cei care ajung în chei ori pe munți sunt avertizați să fie foarte atenți pentru că au început să iasă viperele din hibernare.

„În perioada aceasta, ies din hibernare și se apropie perioada de înmulțire. O să fie în grupuri, în zone unde să se încălzească și turiștii s-ar putea să le întâlnească des în toate zonele montane din județ. Noi am văzut deja câteva”, ne-a spus Sabin Cornoiu, șeful Salvamont.

Cele mai multe vipere au fost observate în Cheile Sohodolului, dar acestea sunt în toate masivele din județ. „Dacă nu le atacă, nu se va întâmpla nimic. Să fie atenți să nu calce pe ele din greșeală pentru că atunci pot mușca. De exemplu, în Cheile Sohodolului, se pot observa cel mai bine. Să fie atenți turiștii atunci când mută pietre dintr-o parte în altă. Mai întâi să miște piatra, să vadă ce e sub ea pentru că viperele se ascund sub pietre. Ele nu îi atacă decât dacă sunt provocate sau surprinse”, a mai explicat Sabin Cornoiu.

Șeful Salvamont a mai spus și ce trebuie făcut în cazul în care suntem atacați de vipere pe munte. „Prima dată să sune la noi, dacă au semnal, și le dăm sfaturile de care au nevoie.  Nu trebuie mutată de acolo persoana care este mușcată, nu trebuie să facă efort pentru că se împrăștie veninul mai repede în sânge. Să stea nemișcat, să nu se agite și să ceară ajutorul salvatorilor”, a mai spus Cornoiu.

Vizualizări: 3,235

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: