Au luat ilegal bani, dar nu-i dau înapoi. Amnistiați de Consiliul Local!

Un nou scandal pe bani în Consiliul Local de la Târgu Jiu. Mai mulți angajați, dar și viceprimarul Aurel Popescu, aveau de restituit sume importante de bani reprezentând sporuri pe care le-au încasat ilegal, după cum a constatat Curtea de Conturi, la ultimele verificări. Consilierii locali au votat însă un proiect prin care toată lumea este scutită de la a da banii înapoi, invocând Legea Amnistiei.

Primarul Marcel Romanescu are în plan să atace această hotărâre de Consiliu Local motivând că ar fi ilegală. 14 angajați, printre care și viceprimarul Aurel Popescu, aveau de restituit sume între 10 și 14 mii de lei, încasate ilegal. „Interesul personal pot să-l înțeleg, mai ales că între persoanele care cer într-un anumit fel amnistierea acelor sume se regăsește și domnul viceprimar Aurel Popescu, cu o anumită sumă pe care ar trebui să o returneze Primăriei Târgu Jiu. Însă n-am înțeles de ce a trebuit să demareze un astfel de proiect, mai ales că e făcut în primul rând pe baza unui raport înaintat de Corpul de Control al Instituției Prefectului. Raportul acela poate să fie cel mult o recomandare pentru instituția pe care o conduc. Mai mult decât atât, am atacat acel raport la instanțele de judecată pentru că noi considerăm că nu este conform cu realitatea”, a declarat primarul Marcel Romanescu.

Romanescu nu înțelege nici de ce Prefectura a contestat salarizarea de la primărie, iar mai apoi a propus primăriei amnistia în acest caz: „Sumele de care discutăm în acest moment sunt sume care nu au fost prevăzute în Legea amnistiei din 2018. Sunt sume încasate necuvenit și nu puteau fi amnistiate la apariția legii. Aceasta vorbește foarte clar de sume amnistiate în urma unui control. Curtea de Conturi, în Primăria Târgu Jiu, a făcut un astfel de control în 2016 și noi am discutat de amnistierea sumelor pe baza raportului făcut în 2016”.

Procese pierdute

În plus, doi dintre angajații vizați au și pierdut procesele în instanță. Judecătorii au stabilit că aceștia trebuie să restituie banii: „Angajații primăriei au mers în instanță. Doi dintre ei au și pierdut în instanță anularea dispozițiilor prin care se imputau acele sume și corect era să definitivăm toate procesele pe care le aveam pe rol. Dacă instanța anula acele dispoziții, nu era niciun fel de problemă, dar ținând cont de faptul că instanța a păstrat acele dispoziții emise de primar, înseamnă că sumele trebuiau returnate și reținute pe statul de plată pentru angajați. Instituția Prefectului nu poate depăși limitele unei hotărâri judecătorești”.

Consilierul local PSD Cristian Toader Pasti a fost unul dintre semnatarii hotărârii. Nu vede că ar fi făcut ceva greșit sau ilegal: „Am citit acel proiect, dar a fost inițiat de 6 sau 7 consilieri locali. Acești oameni aveau acest drept. Din câte mi-au spus, era cam ultima zi când era consfințită posibilitatea de a se șterge aceste popriri. Am făcut un lucru bun pentru oamenii din Primăria Târgu Jiu. E dreptul lor să nu dea niște bani aiurea. Dacă primarul nu este mulțumit și consideră că această hotărâre de Consiliu Local nu este legală, poate s-o atace mai departe sau chiar prefectul poate să o anuleze”.

Pe de altă parte, consilierul local liberal Mihai Paraschiv nu vede nimic corect în această hotărâre: „Au făcut tot ce le-a stat în putință să încaseze niște bani pe care Curtea de Conturi a spus că i-au încasat ilegal. În cazul domnului Aurel Popescu, a fost vorba de o sumă de 330 de milioane de lei vechi și mai rămăsese o sumă de 150 de milioane de lei vechi care nu a fost vizată de legea respectivă”

Și viceprimarul Aurel Popescu a comentat scandalul iscat. Acesta întărește ideea că proiectul este susținut de legislația în vigoare. „Legea este aceeași pentru toată lumea. Eu știu că am luptat permanent pentru drepturile pe care le-au obținut colegii din primărie, drepturi care au fost confirmate de Curtea de Conturi și de Corpul de Control al prefectului. Din miile de persoane care au beneficiat de această amnistie, domnul Paraschiv a scos grupul de persoane din Târgu Jiu și, în special pe Aurel Popescu, din dorința de a face circ”, a fost reacția lui Aurel Popescu, la Radio Infinit.

Galerie foto


Vizualizări: 2,097

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: