Au udat grădinile până au defectat pompele. Primăria a sistat furnizarea apei!

Investiţia privind sistemul de apă din satele Murgilești și Covrigi din comuna Văgiuleşti este aproape de finalizare. Lucrările au fost întârziate de o alunecare de teren remediată de autorităţile locale cu eforturi substanţiale. Cetăţenii celor două sate, care au fost branşaţi pentru a fi efectuate teste pe reţea, au primit apă până acum câteva zile. Pentru că au făcut abuz de apa gratuită oferită de autorităţi, udând grădinile, pompele s-au defectat și se impun lucrări de reparaţii. Autorităţile spun că după rezolvarea acestei deficienţe nu vor mai porni instalaţia până la montarea apometrelor.

Circa 400.000 lei a trebuit să suporte primăria Văgiulești pentru a remedia alunecarea de teren ce s-a produs în 2015 în satul Murgilești, la stația de apă, care alimentează și gospodăriile din satul Covrigi. Drumul afectat a fost consolidat și au fost realizate șanțuri betonate care să preia apa apa de pe versanți, cât să nu mai afecteze cetățenii din zonă. În prezent constructorul face reglaje la sistemul de apă, astfel încât instalația să poată funcționa în condiții optime. Astfel, cetățenii din cele două sate, branșați pentru teste, au putut beneficia de apă, fără să plătească un leu la primărie. Numai că, în zilele caniculare, nu au folosit apa doar pentru consum în gospodărie, ci și pentru a uda grădinile, spun autoritățile. "Am oprit vanele, nu am mai avut ce să facem. Au intrat pompele în avarii. Oamenii au consumat 1500 de tone într-o lună. Udau grădinile, lucerna. Le-am spus că se va întâmpla asta, i-am avertizat, dar dacă nu au vrut. Acum au rămas fără apă", a spus Florin Văduva, reprezentant al primăriei Văgiulești.
Autoritățile locale și-au propus să țină robinetele închise pentru cetățenii satelor Murgilești și Covrigi până ce fiecare gospodărie va avea apometru propriu. "În această perioadă, cât constructorul își face ultimele finisaje și detalii, cetățenii branșați au timp să-și pună apometre, astfel încât să intrăm în normalitate în ceea ce privește consumul de apă. La consumul care a fost în ultima perioadă, dacă ar fi fost să introducem hipoclorit, am fi avut nevoie de o tonă pe săptămână, ceea ce este greu de realizat şi costisitor", a explicat primarul comunei Văgiuleşti, Constantin Pîrjol.
Lucrările la sistemul de apă din Murgilești vor fi finalizate în cel mult 60 de zile, spun autorităţile. Reţeaua se întinde pe 16 km.

Vizualizări: 1,421

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: