Austeritate şi la guvernul Ponta. Bugetarii, tăiați de la biletele de odihnă!

Bugetarii care sperau să prindă un bilet de odihnă prin sindicat pentru a merge în vacanță trebuie să apeleze acum la agențiile de turism. Asta pentru că în această vară salariații care lucrează în instituțiile publice nu mai pot beneficia de aceste facilități, fiind suspendate în urma unei Ordonanțe de Urgență.

Directoarea Casei de Pensii Gorj, Ioana Talău, spune că biletele de odihnă erau contractate de Casa Națională de Pensii şi se distribuiau până în 2011 de fosta Direcţie a Muncii. ”În 2011 au fost distribuite tot de către noi, de casele judeţene de pensii. Anul acesta nu se mai distribuie biletele de odihnă, fondurile necesare pentru contractarea biletelor de odihnă nu au fost prevăzute în Legea bugetului şi asigurărilor sociale. Am înţeles că s-a votat o ordonanţă prin care ele sunt suspendate pentru acest an”, menționează Ioana Talău.

Biletele de odihnă, prestație prevăzută pentru categoria persoanelor asigurate nu trebuie confundate cu biletele de tratament, prestație recunoscută atât pentru pensionari, cât și pentru asigurații sistemului public de pensii. ”Aceste bilete aveau ca perioadă de distribuire 15 iunie-30 septembrie. Sejurul era de şase zile. Este stabilit prin Hotărâre de Guvern şi tot de şase zile va fi şi atunci când se vor mai redistribui”, mai explică Ioana Talău.

Problema în valorificarea acestor bilete apărea în ultima parte a intervalului, adică în luna septembrie. ”Aproape toată luna septembrie nu am valorificat-o deoarece majoritatea beneficiarilor erau cei din învăţământ, iar această perioadă pentru ei este moartă pentru că încep cursurile. Biletele acestea de odihnă, distribuite prin casele de pensii se ofereau persoanelor care îşi desfăşurau activitatea în instituţii publice şi soţilor sau soţiilor acestora care nu îşi desfăşoară activitatea în instituţii publice. Bineînţeles că trebuia să avem grijă de familie şi să distribuim la familie”, explică Ioana Talău.

Sindicaliștii, nemulțumiți

Călin Grădinaru, liderul Sindicatului Funcționarilor Publici din Consiliul Județean Gorj susține că aceste bilete erau foarte avantajoase deoarece costau mai puțin.  ”Biletele de odihnă care se dădeau prin Direcția Muncii au fost suspendate. Din ce motiv nu pot să spun, bănuiesc că este vorba de reducerea de cheltuieli care se face la buget. Poate să fie o măsură temporară sau permanentă. Erau de mare ajutor aceste bilete angajaților din Consiliul Județean Gorj pentru că era tariful în funcție de salariu. Erau foarte avantajoase pentru că erau reduceri pentru copii, ori la salariile care sunt în medie în jur de 500-700 lei, pentru un copil se plătea mai puțin, chiar dacă condițiile sunt ca la sindicat, nu ca la o agenție de turism”, afirmă Grădinaru.

CONTRIBUȚIE

La biletele de odihnă contribuţia pe care o suporta beneficiarul se stabilea în funcţie de veniturile brute realizate în luna anterioară plecării în staţiune. ”Anul trecut salariul mediu brut pe economie salariul mediul brut pe economie era 2022, deci cine avea un venit brut mai mare suporta biletul întreg, iar cei care aveau un venit mai mare suportau biletul la jumătate”, mai spune Ioana Talău. Costul biletului diferea de la un hotel la altul, de la 390 pana la 499 lei.

Vizualizări: 129

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: