Autocenzura și la gară

A scris Voiculescu la noi în revistă, la rubrica dedicată invitaților. Da, da, Dan Voiculescu. Cel pe care îl f**em noi în fiecare număr. Același cu șeful lui Badea și Gâdea, doi băieți care au spus că toți cei care scriu la Kamikaze sunt (citez din memorie, ceea ce nu e greu, având în vedere din cine citez) „niște cretini”. Ei, ceva mă face că de azi vor trebui să-și revizuiască teoria. Cred că o să le dau personal un mail în care să-i avertizez că însuși Profesorul, cel care le scrie lor pe tablă teorii când e, sanchi, ”invitat” la Antena 3, scrie la cretini. Sper să-i oblige să citească tot textul, cuvânt cu cuvânt, cu intonație de școleri.

Despre ce-a scris Voiculescu? Eh, niște prostii. Că cică noi adoptăm strategia ”good cop, bad cop”. Adică unii i-o trag insistent, alții sunt eleganți și-l invită să scrie și să dea interviuri. Cică îl facem varan turnător. Mă rog, nu l-am făcut noi, ci instanțele interne și internaționale. Cât despre strategia good cop, bad cop, știe el ce știe.

Oamenii nu pot să înțeleagă că, în redacțiile cu adevărat libere, există o diversitate de păreri subiective. Unii sunt cu puterea, alții cu opoziția, pe unii nu-i interesează. Acestea, evident, se regăsesc în paginile revistei. În astfel de redacții, singura cenzură poate fi de natură economică. Mai degrabă o autocenzură. Normal că nu te apuci să înjuri Coca Cola dacă Coca Cola îți dă (prin absurd) trei milioane de euro ca să le faci reclamă pe prima pagină. Ar însemna să-ți dai foc la valiză. Multora ne place să credem că ziariștii adevărați sunt niște Supermani independenți și necruțători care atacă tot ce se poate. Ne pare rău, așa ceva nu există. Și Supermanii din presă au copii de hrănit.

Vizualizări: 136

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: