Avans de 1.500 euro/ha pentru cultivatorii de usturoi 

Ministerul Agriculturii va plăti un avans de 1.500 euro la hectar pentru cultura de usturoi cultivată în câmp. Fermierii vor primi o primă tranșă din ajutorul anual pentru cultura de usturoi, banii urmând să le fie de ajutor pe perioada de vegetație a culturii.

Ministerul Agriculturii a publicat pe site-ul oficial proiectul de Ordonanță de urgență privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru compensarea parțială a pierderilor la cultura de usturoi înființată în toamna anului 2023 – primăvara anului 2024, în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. Conform acestui act normativ se instituie un avans de 1.500 de euro pentru cultivatorii de usturoi.

”Grantul financiar reprezintă suma care se acordă producătorilor agricoli care îşi desfăşoară activitatea în domeniul producţiei primare de produse agricole, în vederea compensării parțiale a pierderilor la cultura de usturoi înființată în toamna anului 2023 – primăvara anului 2024”, se arată în proiect.

„Beneficiarii prezentei scheme trebuie să îndeplinească următoarele condiții de eligibilitate cumulative: să solicite ajutorul de stat prevăzut de prezenta ordonanță de urgență; să fie înregistraţi în evidenţele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativteritorială se află suprafeţele cultivate cu usturoi, în anul 2024, la data depunerii cererii; să înființeze culturi de usturoi, pe o suprafață de minimum 0,3 ha în toamna anului 2023 – primăvara anului 2024; să nu se afle în dificultate, respectiv în lichidare sau în faliment, la data depunerii cererii de acordare a ajutorului de stat, conform evidenţelor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, sau, în cazul persoanei fizice, să nu fi fost emisă o decizie definitivă a instanţelor judecătoreşti de constatare a falimentului până la data depunerii cererii de acordare a ajutorului de stat și să mențină cultura de usturoi înființată.

Cererile și documentele se depun/transmit până la data de 19 aprilie 2024, inclusiv”, se mai arată în documentul citat.  

Ajutorul ce se acordă ca avans la programul Usturoiul este de 1.500 de euro, jumătate din plata anuală, pentru această primă tranșă de plată fiind alocat un buget de 4,23 de milioane de euro iar termenul pentru plata sprijinului este 30 iunie 2024.

Vizualizări: 1,279

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: